2.e.2 Onderwijs

Onderwijs in 20(00) jaren

We zijn verhuisd ! Het jaar 2001 is het eerste jaar in de 21e eeuw maar ook van het 3e millennium, althans volgens de christelijke jaartelling. Een zware cafébrand in Volendam eist de nodige levens en gewonden. En in de Amerikaanse enclave Guantanamo Bay komen de eerste gevangen aan. De MKZ-crisis is in aantocht en de Nederlandse regering staat nog steeds onder leiding van premier Kok.

Heel veel leerlingen op de Jozefstraat. Op de achtergrond de noodlokalen van de F-vleugel.
Heel veel leerlingen op de Jozefstraat. Op de achtergrond de noodlokalen van de F-vleugel.

Het wordt ook het eerste kalenderjaar waarin de teams van Bernard Alfrink Mavo en Elkervoorde zijn opgegaan in het Alfrinkcollege. Net voor de kerstvakantie is er verhuisd. De laatste maanden van 2000 waren vooral op de Kruisstraat erg hectisch. Er speelden allerlei toestanden en de deelschoolleider Thea de Rijcke van het Alfrinkcollege had zich ‘ziek’ gemeld. Wij wisten wel beter. Het speelde allemaal in een tijd van ‘voortschrijdend inzicht’ en ‘het verdient niet de schoonheidsprijs’. Dat krijgt dit nieuwe team nog vaak te horen.

Samengevoegd. Wennen. Wennen aan een ander gebouw, aan de leerlingenmassa, aan noodlokalen, aan een vleugelindeling maar vooral aan elkaar. Persoonlijk hebben Mieke en ik het ervaren alsof we toen op een geheel nieuwe school zijn gaan werken.

De vleugelindeling, naar een idee van Pieter, ontstaan bij het roosteren.
De vleugelindeling, naar een idee van Pieter, ontstaan bij het roosteren.

De beide teams hadden al eerder kennis gemaakt. Naast de vele bijeenkomsten over de toekomst van het vmbo-onderwijs – die in de regel een hoog stickergehalte kenden – vond er op 16 juni 2000 ook een informele kennismaking plaats. Immers, ‘integratie’ was hét item van schooljaar 2000-2001 ! Vandaar dat we de onderwijsperiode ‘Alfrinkcollege’ hiermee laten beginnen: de activiteitencommissies hadden voor het personeel een bijzondere activiteit gepland: Een golfclinic en ‘als het golft, dan golft het goed’, zo zingt en speelt de band De Dijk. Maar…wel op tijd terug want diezelfde avond speelt het Nederlands voetbalelftal tegen Denemarken haar 2e poulewedstrijd in het kader van het Europees Kampioenschap. Nederland wint overigens met 0-3 en een aantal supporters van het nieuwe team volgen deze wedstrijd bij Thea thuis.

Hieronder een tweetal videofragmenten. Destijds gefilmd door Marius Brzoskowski. Het is al een hele poos geleden. Naast ruim zittende kleding, (oud)collega’s die intussen niet meer roken zien we ook (oud)collega’s die er helaas niet meer zijn of het onderwijs/de school hebben (moeten) verlaten.

Deel A

Deel B