5.a.3 Afscheidsboek

 

Het afscheidsboek

Het mooie idee is eind jaren zeventig geboren in de Kruisstraat. Bij  ‘Sancta Maria’. Iedereen die de school verliet was in hoge mate verplicht om een afscheidswoordje op een kaartje te zetten. Na een kort of lang dienstverband, het maakte niet uit.  De kaartjes waren op Multo-formaat en werden van begin af aan verzameld in een 17-ringsband.

DSC03233 uitsnede boek _resize
Het afscheidsboek van de Kruisstraat

Natuurlijk is dit ‘afscheidsboek’ niet volledig maar de meeste collega’s hebben wel aan dit verzoek voldaan. Dat alles bij elkaar is een bonte verzameling van persoonlijk terugblikken geworden.

DSC03235 uitsnede opengeslagen boek_resize
Zo maar willekeurig opengeslagen: links de achterkant van het kaartje van Jos Eevers en rechts de voorkant van Joh Coolen die beiden in 1987 met pensioen gingen

Het is leuk om de verhalen van een kleine honderd oud-collega’s  nog eens terug te lezen. En het bijzondere is dat het merendeel de school prijst vanwege de onderlinge sfeer en de genoten begeleiding. Men roemt het gezellige en vooruitstrevende team dat vernieuwingen niet schuwt en de nodige werklust daarvoor aan de dag legt. Daarbij staat altijd de leerling centraal. Daarnaast de nodige anekdotes en bedankjes voor de ondervonden steun. Uit het hart gegrepen en in de regel hartverwarmend.

 

Een collage van afscheidskaartjes
Een collage van afscheidskaartjes

Met de verhuizing van ‘Elkervoorde’ naar de St.Jozefstraat is men jammer genoeg met deze traditie gestopt. Een nieuw team binnen een grootschalige organisatie. Dat ging gepaard met een andere aanpak, andere zorgen en ook andere prioriteiten.

Hieronder de kaartjes uit de 70-er jaren:

 

Hieronder de kaartjes uit de 80-er jaren, serie 1:

 

Hieronder de kaartjes uit de 80-er jaren serie 2:

 

Hieronder de kaartjes uit de 90-er jaren: