5.a.2 Teamfoto’s

Teamfoto’s

 

Hoewel het in het huidige digitale fototijdperk anders doet vermoeden zijn teamfoto’s of groepsfoto’s van het personeel bepaald niet altijd vanzelfsprekend geweest. ‘Vroeger’ werden er incidenteel schoolfoto’s van leerlingen afzonderlijk gemaakt. Klassenfoto’s werden er soms ook gemaakt maar het was destijds nogal prijzig om ze aan te schaffen. Naar een foto van het voltallige personeel werd niet gevraagd, of het moest zijn dat er een speciale gelegenheid was zoals een onderwijsjubileum of iets dergelijks.

 

Een voorbeeld van een groepsfoto gemaakt bij een speciale gelegenheid. Een mix van oud-collega's en collega's op dat moment in dienst.
Een voorbeeld van een groepsfoto gemaakt bij een speciale gelegenheid. Een mix van oud-collega’s en collega’s op dat moment in dienst.

Ik kan me nog herinneren dat fotograaf Kanters van FOKA  – eind 70-er jaren – naar school toe kwam om alle eerstejaars op de foto te zetten. Dat was dan hoofdzakelijk ter ondersteuning van de leerlingbegeleiding. Om zo’n fotootje op een persoonlijke begeleidingskaart aan te brengen. Dan wisten we tijdens vergaderingen allemaal ‘over wie we het hadden’. En die kaart verdween na de jaarlijkse geschreven aanvullingen in het archief van de school. Later kwam er ook in het klassenboek een overzicht van foto’s te zitten.

 

Een detail van het foto-overzicht uit het klassenboek van klas 4G (mentor Pieter Willems), schooljaar 1993-1994. Geplastificeerd en wel!
Een detail van het foto-overzicht uit het klassenboek van klas 4G (mentor Pieter Willems), schooljaar 1993-1994. Geplastificeerd en wel!

 

Pas veel later kwamen de klassenfoto’s, een foto van alle geslaagden van het betreffende examenjaar. Of een aparte foto van de betreffende leerweg Mavo, BB, KB of GL/TL. Foto’s van het personeel kwamen toen de vertrouwde dunne prospectus vervangen werd door een schoolgids. De schoolgids werd steeds dikker: zo veel mogelijk praktische informatie. Eind 80-er jaren was het geen enkel probleem om het complete adres van directie, personeel, bestuur, medezeggenschapsraad of leden van de ouderparticipatie in de schoolgids af te drukken. Dat is nu uit oogpunt van privacy absoluut niet meer denkbaar . Begin 90-er jaren werden ook de pasfoto’s van het personeel in de gids afgedrukt. Scholen probeerden elkaar op die manier de loef af te steken. Ons visitekaartje!
En aangezien de schoolfotograaf er dan toch was kon hij ook meteen een foto van het gehele personeelsteam maken. Dit soort foto’s was een jaarlijks zichtbare ergernis: ‘Hallo, hallo…dichter bij elkaar… jij daar met die….iets meer naar links ….….naar de lens kijken….ik maak er nog eentje’. Hieronder een impressie van het ritueel met foto’s uit 2009, gemaakt door Anne Regts.

 

 

Soms kregen we een grapje van de fotograaf cadeau om onze groep wat losser te krijgen. Een enkeling presteerde het om de overdreven lolbroek uit te hangen maar dat werd bepaald niet op prijs gesteld. Vaak werd de foto binnen gemaakt maar de mooiste foto’s kreeg je toch buiten. Staande op een trap, op tafels, op stoelen. Maar wel dicht bij elkaar.

 

1. ‘Sancta Maria’ tot 70-er jaren

Eén van de weinige groepsfoto's uit de beginjaren van Sancta Maria. Deze foto is ergens halverwege de 60-er jaren gemaakt
Eén van de weinige groepsfoto’s uit de beginjaren van Sancta Maria. Deze foto is ergens halverwege de 60-er jaren gemaakt

2. ‘Sancta Maria’ 70-er jaren

Het team van Sancta Maria in 1975 b.g.v. het vertrek van Will Dittrich, docent tekenen
Het team van Sancta Maria in 1975 b.g.v. het vertrek van Will Dittrich, docent tekenen

1975 team SM met namen 2016-06-02

3. ‘Sancta Maria’ 80-er jaren

(Binnenkort worden hier teamfoto’s geplaatst)

4. ‘Elkervoorde’ 90-er jaren

(Binnenkort worden hier teamfoto’s geplaatst)

5. ‘Alfrinkcollege’ (20)00- er jaren