1.b.1 Beroepskeuze

Beroepskeuze Pieter

Ik wist al heel vroeg dat ik het onderwijs in wilde. Ik vond het niet moeilijk om een beroep te kiezen. Geen sprake van een of ander dilemma. De meeste klasgenoten van de Mulo hadden evenmin het keuzeprobleem.  En zoiets als een schooldecaan was er toen nog niet. Kortom, In mijn lagere schooltijd heb ik vaak ‘schooltje’ gespeeld. En… met een echt krijtbord van de lagere school uit Zeilberg. Dat was al heel bijzonder. De krijtjes kocht ikzelf bij schilder Welten in Vlierden. Eén cent per stuk meen ik me nog te herinneren.

foto onderewijs

Aanvankelijk wilde ik echter ‘neger’ worden. Ja, u leest het goed, neger! Tegenwoordig een beladen woord. Dat was op een leeftijd van een jaar of vijf. Ik zag er toen uit zoals op onderstaande foto.

1954, b.g.v. einde bouw Missiehuis SVD, thans Willibrordhaeghe
1954, b.g.v. einde bouw Missiehuis SVD, thans Willibrordhaeghe

Bijna elke zondag gingen wij als gezin op bezoek bij tante Drieka.  Een zus van vaders kant. En in een overvolle, huiselijke woonkamer stelde die mij bijna wekelijks, in het echte Deurnese dialect, dezelfde vraag waarop ze al heel lang het antwoord wist: ‘En Pieterke, wa wilde gai straks worre?’ Dan antwoordde ik steevast: ‘Neger !’. Vervolgens werd er telkens hartelijk om gelachen terwijl ik toch als kind van een jaar of vier/vijf een heel serieus en overtuigend antwoord had gegeven. Zoiets als de blije uitstraling van een man als ‘John Coffey’ moet ik toen al voor ogen hebben gehad. Ik snapte er niets van.

Ik spot er zelf nog wel eens mee als ik ’s zomers opmerkingen krijg over het snel bruinen van mijn huidskleur. En dat nog wel zonder dat dit mijn bedoeling is. Dan wil ik in een antwoord nog wel eens terugverwijzen naar deze opmerkelijke beroepskeuze.

Uiteindelijk is het dus toch onderwijs geworden. In dit verband zal me de Bijbeltekst (Dan XII,3) op het rapport van de Katholieke Academie voor onderwijzers, de latere Pedagogische Academie, altijd voor ogen blijven staan:

 ‘Wie velen tot de gerechtigheid onderwijzen,

 zullen blinken als sterren in de eeuwigheid’ 

 

1966-1971: naar de kweekschool in Eindhoven