8.4 Reünie LHNO leergang 1976-1980

Heel bijzonder. In maart van het kalenderjaar 2018 viel het oog vrijwel direct op een oproep voor een reünie van ‘Sancta Maria’ in het Weekblad voor Deurne. ‘Leerlingen die in 1976-1977 in 1D; in 1977-1978 2D; in 1978-1979 in 3HK4 en in 1979-1980 in klas 4HK2 hebben gezeten. Namen en adressen via de mail doorgeven aan Rita Jonkers-van de Wijdeven’.
Dat is bepaald niet alledaags dat er op initiatief van oud-leerlingen een reünie op touw wordt gezet. In ieder geval heb ik meteen naar Rita gereageerd en hulp aangeboden in het aanleveren van (email)adressen van oud-docenten t.b.v. haar organisatie. Al snel blijkt dat ook Henriene van de Heuvel in de organisatie zit.
 
Na diverse contacten over en weer – er zijn inmiddels ook een aantal docenten waarvan deze klassen les hebben gehad inmiddels overleden – wordt de reünie onder voldoende aanmelding van klasgenoten en docenten gehouden op zaterdag 3 november 2018. Er is speciaal voor deze dag gekozen aangezien het de geboortedag is van Annemieke van der Weijst, de klasgenoot die in het voorjaar van het examenjaar 1980 dodelijk verongelukte. De locatie is het ouderlijk huis van de tweeling Carin en Marjo van Deursen, op de Vlierdenseweg te Deurne.


De organisatie heeft tijd noch moeite gespaard om er een gezellige en sfeervolle bijeenkomst van te maken. En daarbij die dag ook nog wat tegenslag ondervonden aangezien de verwarmingsketel het af liet weten. Maar met enkele losse kacheltjes is ook dit probleem getackeld. Er zijn 28 aanwezigen; slechts enkele hebben helaas verstek laten gaan. Ook klasgenoot Annemieke vd Weijst heeft bij deze reünie een plekje gekregen. Per leerjaar zijn alle klasgenoten op een groot vel papier opgeschreven. Ook werd de tijd genomen om een groepsfoto te maken. Wat de oud-docenten betreft waren Leonie Willems, Hans van Rutte, Piet van de Rijt, Wim van Dongen, Mieke en Pieter Willems aanwezig.

 
Na de welkomsttoespraak door Rita van de Wijdeven werden al snel, onder het genot van een kopje koffie/thee, de nodige schoolherinneringen aan de Kruisstaat opgehaald. ADHD en dyslexie en dat soort zaken waren er toen in feite ook al maar niemand had er weet van, laat staan dat je over een ‘rugzakje’ beschikte ! Het klassenboek waar de fik in ging; het kattenkwaad dat er tijdens diverse lessen werd uitgehaald. En wie zat er ook al weer eens op het dak van de school en …wat deed die daar dan ? En met een drankje en een geserveerd hapje erbij worden dat soort verhalen nog kleurrijker. Uiteraard worden ook persoonlijke ervaringen van de afgelopen 38 jaar uitgewisseld; ups en downs. Hoe is iedereen gevaren? Wat voor werk doe je nu? Kortom, voldoende gespreksstof.

 
Rest mij om de organisatie heel hartelijk te bedanken voor de gezellige en vooral geslaagde reünie van de leergang 1976-1980. Goed voorbeeld doet volgen zou ik zeggen!