8.2 Reünie Conny’s in Side d.d. 2012

Een speciale reünie van oud-collega’s bij Conny’s in Side, Turkije

 

Het plan was er al heel lang. Als we met FPU zijn gaan we een keertje op bezoek bij oud-collega Ad Demarteau. ‘We’, dat zijn Dick en Petra Doezé samen met Pieter en Mieke Willems. En aangezien Dick onlangs met vroeg-pensioen is gegaan kon er al op korte termijn, buiten het hoofdseizoen en zeker als het niet te warm is, geboekt worden.

Mieke heeft daarbij een heleboel uitgezocht en nagevraagd. Uiteindelijk vliegen we met zijn vieren op 4 oktober 2012 met Transavia naar de Turkse luchthaven Antalya. ’s Avonds laat, als het nog zomers warm is, worden we met een chique ingericht busje door een zekere Dave afgehaald. Na een uur rijden worden we bij Conny’s hartelijk ontvangen.

 

V.l.n.r. hotelgast Danny, Conny, Mieke, Pieter, Petra, Dick en Ad

 

In het hotel Conny’s tijdens het ontbijt buiten op het terras
 

Het boutiquehotel & restaurant draagt de naam van Conny. Het telt 12 hotelkamers, een restaurant, een bar en op de bovenste verdieping wonen Ad en Conny zelf. Op het einde van deze maand wordt het hotel jaarlijks gesloten. Het restaurant is dan nog een maand open. Dan volgen er 3 maanden waarin er geen activiteiten zijn. Eindelijk rust voor Ad en Conny. Ze zijn dan maandenlang, 7 dagen per week, 16 uren per dag, in touw geweest. Altijd klaar voor de gasten. Er wordt op veler gebied maatwerk geleverd. Dat hebben wij in die week gezien maar ook zelf ervaren.  

Wij kennen Ad al heel lang. Als hardwerkende collega die o.a. het nieuwe vak Algemene Technieken op de school heeft vorm gegeven  maar ook  het beroepsgerichte vak Verkooppraktijk en niet te vergeten was hij één van de drijvende krachten achter de Schakelklas. Werkgerelateerd kenden we elkaar zodoende ook buiten de school van het stappen. Net als bij ons zat dat bij Ad in de genen. Ad kwam eind jaren 70 op Sancta Maria werken en ten tijde van de naamsverandering in Elkervoorde is hij samen met Conny naar Turkije vertrokken. Met de nodige horecaervaring op zak lag er voor hen toch een heel grote uitdaging.

Hotel Conny’s in Side vanaf de straatzijde gezien

Aanvankelijk runnen ze samen discotheek ‘Modul’ in Side. Het bleek een zware vuurdoop, met name veroorzaakt door de taal en de cultuur, aldus de verhalen van Ad en Conny die bijna elke avond aan onze bartafel aanschoven. Na een korte terugkeer in Nederland – Ad werkte toen een aantal maanden op scholengemeenschap Floor Evers in Eindhoven – gingen ze toch weer terug naar Side om een cocktailbar, ‘Pegasus’ te gaan runnen. De eigenaar nam na twee jaar de dan goed draaiende bar zelf over. Jammer. Aansluitend runnen ze op een andere plek in  Side een tweetal jaren lang ‘Pegasus – de Vliegende Hollander’. Ook dat is het niet helemaal. Vervolgens maken ze in een nieuw toeristisch oord dat op 4 km van Side is gelegen, in Kumkoy om precies te zijn, een nieuwe start met een cocktailbar annex restaurant onder de naam Conny’s. Er volgen 7 vette jaren voor het echtpaar uit Maarheeze. Sinds 2004 voeren ze als eigenaar en uitbater de scepter over een nieuw hotel/restaurant/bar in nieuw-Side. De vertrouwde naam prijkt bovenop het gebouw. Een goedlopende zaak met 11 personeelsleden. Vriendelijk en gastvrij personeel zo hebben wijzelf ervaren. En met humor. Nog steeds is er bij Ad en Conny de drive om de gasten de persoonlijke aandacht te geven en ze te dienen. Op vaste dagen in de week is er karaoke, een quiz en een show. Hieronder een voorbeeld van een show waar, in de week dat we hier waren, ook Mieke en Dick hebben bijgedragen.

Oriental show van Memi: http://www.youtube.com/watch?v=DeiqMcR0Xy8

In al die jaren zijn er toch een heleboel schoolcollega’s bij Ad en Conny op bezoek geweest: Ricky en Frans van der Steen van Oosterhout; Colien Jacobs; Tiny Laukens; Francien en Johan van Oosterhout; Leonie en Harry Smith Willems om er maar enkele te noemen. En nu dan wijzelf. We zijn zelfs een week lang hotelgast!  Naast de vele momenten van herinneringen ophalen en bijkletsen over oud-collega’s hebben we via bemiddeling van Ad en Conny ook de omgeving van Side verkend. Side zelf is al heel oud. De talloze ruïnes en restanten van een Romeinse havenstad van weleer, gelegen aan de Middellandse zee herinneren hieraan. Deze overblijfselen liggen verspreid over een soort van rotsachtig schiereiland. Het strand en ook de vele kleine winkeltjes langs de boulevard trekt de nodige toeristen aan.  

Mieke en Petra lopend in het openluchtmuseum Side

  Al wandelend door Side waan je je al snel in een groot openluchtmuseum. De bedoeling van de gemeente is dan ook om het in te richten zoals dat bij Efese in het westen van Turkije is gebeurd. Tussen al die opgravingen moeten dan wandelpromenades komen die uiteindelijk naar de zee leiden. Het hotel Conny’s ligt straks dan aan de rand van dat museum. Vlak bij het hotel wordt in dit verband t.z.t. een grote rotonde verwezenlijkt.

Naast een bezoek aan het museum waarin diverse oude voorwerpen e.d. uit de vroegere tijden worden tentoongesteld hebben we ook het Amfi-theater bezocht. Het theater stamt uit de 2e eeuw en biedt plaats aan 15 000 mensen en is daarmee een van de grootste van Azië.  Zeer indrukwekkend. Vanaf boven kijk je mooi uit over de stad, verdedigingsmuren, toegangswegen en andere restanten. En sta je beneden dan ben je boven zonder enige versterker of wat dan ook goed verstaanbaar. Een knappe constructie. Sinds enkele zomers is het theater open voor cultuur, folklore en opera shows. Dit jaar al voor de twaalfde keer.  

Twee ‘Romeinse veldheren’ inspecteren het amfi-theater van Side

 

 

We hebben ook twee dagen een auto gehuurd. Voor €30 per dag. Voor 1 liter benzine betaalden wij op dat moment € 2,25. Drank en benzine worden van regeringswege, aldus Ad, extra belast. Met piloot Dick achter het stuur bezochten we een waterval en in het achterland van het immense Taurusgebergte een stuwdam. Al rijdend door het gebied krijg je een goede indruk van hoe de mensen buiten het toeristengebied leven en werken. Je ziet toch nog veel armoede. Ook brachten we een bezoek aan de overblijfselen van een oude stad (± 200 jaar voor Chr), niet ver van Side af gelegen. Toentertijd heette die stad Lyrbe en thans Seleukeia. Het verbaasde ons hoe weinig toeristen deze oude stad van Pamphylië – zo heette dit gebied destijds  – bezoeken. Op de agora zie je nog restanten van een Byzantijnse kerk, zuilenrijen, een badencomplex, winkels en opslagplaatsen. ‘Agora’ betekent letterlijk verzamelplaats. Het was de plek waar het sociale leven zich afspeelde. Naast ontmoetings- en vergaderplaats werd de agora gebruikt als marktplaats en als plek waar men zich kon ontspannen.

 

Daarnaast bezochten we de prachtig gelegen stad Alanya. Het is een van de drukst bezochte badplaatsen aan de Turkse Rivièra. Het ligt een kleine 100 km oostwaarts van Side en telt ongeveer 90 000 inwoners. De stad ligt aan een rots waarop een ommuurde burcht is gebouw daterend uit de 13e eeuw.

 

De stad Alanya vanaf de burcht gezien

Ook hebben we per dolmus een bezoek gebracht aan Manavgat. Een wat grotere stad op 20 km afstand van Side gelegen. Het is verbazingwekkend hoe simpel en doelmatig het openbaar vervoer per minibus is geregeld. Er is wel een route maar géén enkele bushalte; geen zones; geen OV-chipkaarten enz. Je steekt je hand op, je stapt in het kleine busje en je betaalt al rijdend aan de chauffeur 2 Turkse Lira en je stapt weer uit waar je zelf wilt. En vervolgens langs de vele kraampjes en winkels slenteren waarbij je regelmatig wordt uitgenodigd iets te gebruiken op te kopen. Je moet handelen!

We hebben deze week ontzettend genoten. Van het fijne hotel en het vertoeven bij het zwembad, het troetelkindje van Ad. Genoten van de heerlijke maaltijden in het restaurant. En…heel betaalbaar. Hoewel de drankjes in Turkije nogal duur zijn hebben we ons  daardoor niet ingehouden en genoten van een heerlijke Tuborg van de tap of Efes uit de fles. We hebben als oud-collega’s meegedaan aan de wekelijkse quiz en wisten direct beslag te leggen op de tweede plaats. Zoals reeds eerder gezegd hebben we ook tijdens de karaoke- en showavond een actieve bijdrage geleverd.

Kortom, we hebben bij Ad en Conny een zeer gastvrij verblijf gehad waar we allemaal met veel plezier aan terugdenken. Een bijzondere reünie. Echt veranderd vonden we elkaar niet. Een compliment en dank-je-wel voor dit ondernemende echtpaar.

Pieter