oriëntatietocht nummer 14, van het jaar 1985

Oriëntatietocht nr. 14

Schooljaar 1984-1985

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt:  ‘Kronenbergerhof’ in Kronenberg

Eindpunt:  ‘Patershof’ in Helden-Panningen

 

Vrijdag 12 juli wordt de 14e editie uitgevoerd. En nog wel in HOS-stijl. Dat is het toepasselijke thema. In dit jaar wordt de HOS-nota ingevoerd: die handelt over de herstructurering nieuwe onderwijssalarissen. Aangezien er steeds meer vaste teams verschijnen doe ik een oproep om middels wervingsadvertenties op het prikbord ‘beweging’ te krijgen in de samenstelling.

Dat hebben we geweten. Op de bijgevoegde foto’s leest en ziet u hoe de creativiteit steeds terrein wint als het deze slotdag betreft.

De jury krijgt tijdens de tocht zelfs een zogenaamde ‘akte van behossing’ waarin je wordt uitgenodigd een feest te geven met lekkere hapjes op schalen. Doe je dit niet dan val je terug naar schaal 0, zijnde de eierschaal.

‘Staat op uten slape, ’t is nu den tijt’ is de openingszin, ontleend aan het boek ‘De donkere gewesten’ van Hendrik Ouwerling. De Peelstreek blijft nu eenmaal boeiend. De tocht voert naar Zeilberg. We passeren de Pollenweg waar eens de bekende dorpsfiguur Grard Sientje woonde. Dan gaat het naar  Griendtsveen. Zodoende passeren we, richting Helenaveen, de bekende Oranjehuisgezinde hoeven. Maar…alleen die aan de rechterkant staan moeten opgeschreven worden: Willem III, Juliana-, Oranje- en Wilhelminahoeve. We komen in de nabijheid van Evertsoord dat bekend is vanwege de vrouwengevangenis. Hierna gaat het naar Kronenbergerhof, een horecapunt in het dorpje Kronenberg waar we in 1978 ook al te gast waren.

De puzzel bestaat dit jaar uit 7 breinbrekers. Dit jaar sinds lange tijd geen gehutsel met letters. Bijvoorbeeld: Noem 2 goede redenen waarom putdeksels rond zijn? Het antwoord daarop moet zijn dat ronde putdeksels in elke stand passen, niet per ongeluk in het gat kunnen vallen en een andere goede reden is dat je de deksel kunt rollen.

In deel 3 en 4 verblijven we in de buurt van Sevenum, zeg maar in het gebied waar nu het attractiepark ‘Toverland’ gevestigd is. Uiteindelijk is Patershof in Helden-Panningen de eindbestemming. Dan zijn er flink wat kapelletjes en heiligen met hun zogenaamde attributen gepasseerd. Destijds moesten daarvoor, verspreid over 4 deeltjes, maar liefst 45 opdrachten gemaakt worden!

Dit keer winnen (opnieuw) De Hos-klos-pi-po-pi’s. Ze hebben Riet Angenendt ingelijfd. Ivo Verhagen, Hans van Rutte en Dick Doezé prijken weer bovenaan met 277 punten. Het Hospromotieteam van Charles van de Wegen, Tonnie van Heugten, Yvonne Meereboer en José Sanderink wordt tweede. En de nummer drie is Vederlicht met Joke ter Steeg, Betsie Zoon, Sjef Packbier en Martien Verberne. Deze laatste groep krijgt het maximaal aantal punten van de uitdossing. Een toepasselijk liedje is nog bijgevoegd.

Bijzondere opdrachten:

  • Wat is hier zo verdrietig? (bedoeld wordt hier het schildersverdriet ofwel Saxifraga).
  • Knoop een ‘oud wijf’ op tussen twee platte knopen en lever dit op CP-4 in.

             (Een ‘oud wijf’ is een mislukte platte knoop)

  • Welke drie componisten worden in dit muziekjaar herdacht en waarom?

             (G.F.Händel , J.S.Bach en Domenico Scarlatti, alle drie geboren in 1685, in dit jaar 300 jaar           geleden).

  • Waarom blijft Linda’s kam nou nooit eens ergens steken?

             (‘Junior Antiklit’ zorgt voor de ontknoping)