oriëntatietocht nummer 40, van het jaar 2011

Oriëntatietocht nr. 40

Schooljaar 2010-2011

Vertrek: Alfrinkcollege

Rustpunt:   Restaurant ‘De Sleutel’ in Riethoven

Eindpunt:  Grand Café & restaurant ‘De Zwaan’ in Borkel en Schaft

De allerlaatste tocht wordt op donderdag 7 juli verreden. Tenminste, vooralsnog gaan we daar van uit want mijn poging voor opvolging heeft geen concreet resultaat gehad. Maar liefst 15 teams hebben zich voor deze bijzondere tocht, met als thema ‘Nog één keer’, ingeschreven. En zo is het ouderwets dringen geblazen bij de presentatie van de teams. Het team ‘De vuile was’ met Femke, Joyce, Audrey en Harold bijt het spits af met een originele waslijn waarin meermalen het getal 40 is verwerkt. De winnaar van afgelopen jaar, nu onder de naam ‘One More Time’ (Rob, Mingo, Sjaak en Henny Verhoef) levert tijdens de presentatie, vergezeld van toepasselijke muziek, de wisselbeker in maar en passant wordt toch al de winnaar van 2011 opgeplakt. Hoezo arrogant? Dan zijn er de drie zorgzusters rondom de eveneens vertrekkende Geert Hoefnagels. Ook is er de declamatie van een fraai gedicht van de groep ‘Ons laatste kunstje’, met Jan van der Heijden, Marc, Charlotte Wedemeijer en Erna Otterspoor. Mieke krijgt van de groep ‘Nog één keer schitteren’ ( Kees Bouwmans, Leonie, Ine en Ad vd Corput) parels omgehangen nadat ze bij het programma ‘Tussen kunst en kitch’ als echt en origineel zijn beoordeeld. De groep ‘C N T K’ met Hans, Dick, Marysette en dit keer Ria Rijnders geeft suggesties hoe je nu juist geld kunt generen om niet op cultuur te hoeven bezuinigen. En dat gaat vergezeld van een fraaie Einstein-trofee! En de groep ‘Eenmaal, Andermaal, Laatste maal’ presenteert zich via een origineel, muzikaal autoritje onder de naam: ‘de leste kér’.

De tocht voert dit keer door een gedeelte van de Kempen. De start ligt in de oase, gelegen aan de Tongelreep van Valkenswaard en voert allereerst door een oud buurtschap genaamd Zeelberg. Vervolgens voert het via de Venbergse watermolen aan de Dommel, richting het autocircuit dat net als de OT haar robijnen jubileum viert. Na passage van de Valentinuskapel in Westerhoven komen de deelnemers uiteindelijk in Riethoven pauzeren. In het tweede deel is er allereerst de vrijheidsboom. Is 1900 nu wel of geen schrikkeljaar? Een 40-jaar oude discussie volgt. We doen heel even Walik aan om vervolgens een bezoek te brengen aan de tuin van ‘Bielzen Mien’ en het bouwwerk met sheddak van Rietveld in Bergeijk. Ook Rietvelds klok wordt van alle kanten bekeken. Daarna steken we voor de zoveelste keer het fraaie beekje de Keersop over en eindigt de tocht op het sfeervolle plein van Borkel (van Borkel en Schaft). Dan hebben de deelnemers zo’n 35 km afgelegd waarin ze 360 punten konden scoren.

Sinds lange tijd moest er een team gediskwalificeerd worden: het team ‘Wanhoop’ met o.a. Anne die toch iets te veel inzoomde bij het maken van de foto’s. De winnaar van afgelopen jaar reikt dit laatste jaar niet verder dan een vierde plaats. Op de derde plaats eindigt met 266 punten het al eerder genoemde team van ‘Ons Laatse Kunstje’. De tweede plaats is voor het vertrouwde team van Kees Bouwmans ‘Nog één keer schitteren’. He team behaalt 268 punten.  De winnaar van deze tocht, en definitief winnaar van de beker, is het team ‘De vuile was’ met 272 punten. Dit team scoorde  samen met het team ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ ook de meeste punten bij de uitdossing. Een en al verbazing, ook van de winnaar zelf, op het gezellige binnenterrein van deze locatie waar het ook team van Christiaan Huygens uit Eindhoven het schooljaar afsluit.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Lever op het eindpunt een (digitale) foto in waarop alle leden van het team zichtbaar de touwtjes in handen hebben genomen en  de eindjes aan elkaar aan het knopen zijn. Op de foto moet een van de teamleden ook het ‘’EINDE” tonen.
  • Hoe heet Heintje met de achternaam? (Hein van Mierlo, overleden in 2000, ‘Ben äfkes naar Tinuzze’)
  • Welke 2 woorden hebben wij gemaakt (van Meubelstofferingsatelier)? Seringebloesem (14 letters) en Tafelfruit (10 letters).