oriëntatietocht nummer 39, van het jaar 2010

Oriëntatietocht nr. 39

Schooljaar 2009-2010

Vertrek: Alfrinkcollege

Rustpunt:   fietscafé ‘De Hospes’ in Leenderstrijp

Eindpunt:  fietscafé ‘De Hospes’ in Leenderstrijp

 

Door toevallige omstandigheden kan eindelijk een al oude wens van mij in vervulling gaan. Een gedeelte van de tocht per tandem. Dit komt doordat dit schooljaar vanwege het strakke keurslijf van de onderwijstijd de personeelsdag niet is door kunnen gaan.  Daardoor wordt,  eenmalig weliswaar, de personeelsdag gecombineerd met de oriëntatietocht en is de beurs iets ruimer. Het thema ‘Eén PODT nat’ is dan terecht van toepassing. Dick Doezé wordt vanuit zijn functie aan de organisatie toegevoegd en regelt het hele fietsenvervoer. Het eerste deel is per auto, het tweede deel gaat per tandem. Daardoor is de tocht voor de tweede keer internationaal, dit keer via België. Voor het eerst worden ook foto’s in de beschreven tekst opgenomen waarbij de volgorde van passage moet worden aangegeven. Ook bijzonder om te vermelden is dat de tocht voor de eerste keer in haar geschiedenis op een donderdag wordt verreden in plaats van de vrijdag. Er zouden dan meer personeelsleden aan de tocht deelnemen. In ieder geval doen wel een heleboel vrijwilligers mee met de tocht en genieten zichtbaar met volle teugen.

De presentaties, dit keer in de grote aula, zijn vergeleken met voorgaande jaren een beetje luw. Toch zien we nog een heleboel teams die zich uitgesloofd hebben. Het team ‘KnalPOD’ met Frank Hamers, Henny Sloots, Joost Roffelsen en Ria van Dongen voert een speciale act letterlijk ten tonele. En uiteraard laat ‘Harold en de natte PODTten’ weer , meestal dubbelzinnig, van zich horen. Van de ‘TDF-groep’ met Hans, Sandra, Frans Hendriks en Marysette mogen we zelfs iets ruiken. En ook zoals altijd, Herman Geenen met zijn teamgenoten aan zijn zijde hebben als ‘De Witwassers’ iets wit te wassen.

De start van de tocht is gelegen in Heeze, op de parkeerplaats van sportpark ‘Lambrek’. Na de passage van ‘de Berkenschutse’ gaat het via het gehucht Euvelwegen naar ‘Ferme de Jean’, een soort gesloten herberg. Vervolgens gaat het via de Oostrikkerdijk en Molenschut de A2 over waarmee we een tijdje parallel gaan rijden. We komen in Leende. Via Jansborg komen we bij het kapelletje van Leenderstrijp. Een prachtig gehucht te midden waarvan het fietscafé ‘De Hospes’ het rust- en eindpunt vormt van deze tocht. Na de lunch stappen de teams op tandems van de fa. Rofra. Intussen zijn alle teams al druk bezig met de Duo-woordzoeker als puzzel. De zin ‘Het liefdespaar bij uitstek’ levert dan Romeo en Julia op. Nadat alle duo’s zijn opgespoord vormen de overgebleven letters een toepasselijk gezegde: TWEE WETEN MEER DAN EEN. Al fietsend passeren we meerdere keren de Strijper Aa. We komen in Soerendonk en Gastel met zijn heide en, net als in Deurne zelf, de knoflookpad. Bij het monument ‘de Draad’ steken we de grens naar België over. In de taverne ‘Domein de Bever’  te Achel  kunnen de teams een rustpauze nemen. Vervolgens gaat het via de Beverbeekse heide en de Kluizerweg naar de Achelse Kluis. Na passage van de Tongelreep aldaar steken we de grote stille heide over en komen weer terug bij het fietscafé. En de meeste deelnemers zijn een ervaring rijker. Dat is toch even wennen en vooral goed samenwerken.

Winnaar van dit 39e PODTje wordt het team ‘P.O.D.T’ met Sjaak Cornelissen, Mingo Smulders, Rob Schellens en Henny Verhoef in plaats van Wim Dorssers. Heeft dat iets te betekenen? Op de 2e plaats eindigt ‘Pas Op Dit Team’ met Loes Roffelsen, Geert Meijer, Pieter Seuren Jan Lemmers. Voor hem is dit zijn laatste tocht. Op de 3e plek eindigt het team van Erna, Jan van der Heijden, Jean Waterval en dit keer Marc Stabel. Helaas naamloos dit keer.

 

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Lever op het eindpunt een origineel duo in een PODTje in.
  • Wat is de naam van de afgebeelde akkervogel op de sticker? (patrijs of veldhoen)
  • Wat is de juiste naam van het Deurnese onderzoeksgebied? (Heieind – knoflookpad)
  • Hoe heet dit beekje in het Nederlands? (Warmbeek in België en Tongelreep in Nederland)