oriëntatietocht nummer 38, van het jaar 2009

Oriëntatietocht nr. 38

Schooljaar 2008-2009

Vertrek: Alfrinkcollege

Rustpunt:   café ‘de Prairie’ in Ell

Eindpunt:  ‘De Busjop’ in Heythuysen

Gaat de tocht wel of niet door? Uitgerekend in 2009, uitgeroepen tot het jaar van de tradities, wordt de discussie over wel of geen oriëntatietocht opnieuw gevoerd. Dit vanwege het feit dat enkele personeelsleden de tocht met 1 dag willen vervroegen. ‘De Paccom’, de activiteitencommissie van het Alfrinkcollege, houdt een enquête voor alle personeelsactiviteiten. Resultaat: de betrokkenheid laat bij meerdere activiteiten te wensen over! Toch nog zo’n 40 leden geven groen licht voor deze tocht in het Leudal met als toepasselijk thema: Per traditie. Tijdens de presentaties ’s morgens in de personeelskamer zien we de creatieve uitbeelding van de discussie. De organisatie krijgt twee verschillende gedachtenisprentjes aangeboden. Het ene R.I.P. komt van het team ‘Babbelaar’ onder aanvoering van begrafenisondernemer Els van Helmond. ‘Straks smakelijk eten bij de koffietafel.’ Het andere van de groep ‘L.O.T.’ van Dick Doezé, Ivo Verhagen en Henny Sloots. ‘Hier ligt Lot, hij is kapot!’, aldus de preek. Bij het team ‘Zonder-Lies’ is het crisis want Annalies is er wegens ziekte niet bij. De groep ‘Kansloos 1’ komt met K1, K2 en K3 op de proppen. Het team ‘Wat ben jij?’ met Harold, Joyce, Femke en Audrey houdt de quiz: Wie/wat ben ik? En uiteraard is er voor Pieter als ‘vuile stiek’ een (voor)hoofdrol weggelegd. ‘De oude Garde’ met Ad van de Corput, Kees Bouwmans, Ine en Leonie bieden een kookboekje aan. Zand, zeep en soda maar ook het wentelteefje en de bloedworst zijn weer in. Het team ‘Beter iets dan niets’ met Joost, Bart Vosbeek en Paul Faassen is niet zo van de verkleedpartijen maar iets is toch beter dan niets, desnoods via ‘jatten’.

De start is gelegen in het gehucht Asbroek nabij Heibloem; vervolgens voert de tocht naar Leveroy en Kelpen-Oler. Daar stond een bezoek gepland aan het park ’t Kaufven’ maar t.g.v. miscommunicatie is het die dag juist niet open. Halverwege de tocht zijn we te gast in ‘de Prairie’, een horecagelegenheid in de plaats Ell, vaak het koudste plekje van Nederland. In het tweede deel gaat het naar fraai gelegen Grathem; dan naar Baexem om tenslotte te eindigen bij ‘de Busjop’, pas een nieuwe eigenaar, in Heythuijsen. De puzzel, allerlei tradities, wordt als moeilijk en lastig ervaren: DIE GOEDE OUDE TIJD.

De winnaar van 2008, de groep ‘Lest Best Traditonal C.O.L.’ met Geert, Anne, Jos en Toon, komt samen met ‘Traditonele Luilakken’ (Geert, Jan, Pieter Seuren en Loes) niet verder dan de 2e plaats. Winnaar wordt de groep ’L.O.T.’ van Henny Sloots; Dick en Ivo – Hans van Rutte moet naar begrafenis en Marysette zit ziek thuis – met 254 punten van de 325. Mede dank zij een beste presentatie: een soort preek waarin een pleidooi wordt gehouden voor de OT. Overigens, het is de laatste tocht van Toon Strijbosch die in oktober van dat kalenderjaar plotseling komt te overlijden.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Hoeveel bordjes zijn hier aan het hek bevestigd? (slechts 1; andere aan prikkeldraad)
  • Welke (bij)naam draagt dit kapelletje? (Dreesterkapelletje)
  • Op welke datum van dit jaar was Ell het koudste plekje van Nederland? (6; 7 en 9 jan 2009)
  • Hoeveel heilige beelden staan er in dit kapelletje? (een heilig beeld is niet een heiligenbeeld)
  • Vanwaar die extra grote hoofdletters bij de molen? (De optelsom van de hoofdletters – Romeinse waarden – levert 1874 op. Dit is een chronogram)
  • Lever op het eindpunt een surprise in: in Sinterklaaspapier; met een Valentijnskaart; een beschuit met rose muisjes erin en een handgeschreven vierregelig Sinterklaasgedicht waarin iets over de traditie OT wordt gezegd.