oriëntatietocht nummer 36, van het jaar 2007

Oriëntatietocht nr. 36

Schooljaar 2006-2007

Vertrek: Alfrinkcollege

Rustpunt:   rosarium ‘Seuren ’ in Wellerlooi

Eindpunt:  ‘Tante Jet ’ in Blitterswijck

‘In (…)Trek’ luidt het thema van deze tocht. Immers, we zijn in dit schooljaar het opgeknapte gebouw van het Peellandcollege ingetrokken, maar van een geweldig intrekfeest is nooit sprake geweest. Een tocht van zo’n 43 km door het prachtige natuurgebied ‘de Maasduinen’. Voor het eerst vertoeven we met de oriëntatietocht in het buitenland: in deel 2 rijden we heel even in de nabijheid van Twisteden. Voor een aantal overgekomen HC-ers is deze formule helemaal nieuw. Ze zijn verbaasd over de presentaties en geven aan dat je dit zelf ervaren moet hebben om er een goed beeld over te hebben.

Gezien de hectiek van het jaar – directeur Jan Oomens wordt in het nieuwe schooljaar opgevolgd door Wiel Wijnen, op dat moment nog directeur van het Hub van Doornecollege –  is er toch weer tijd gevonden om een creatieve invulling te geven aan het thema. Het gebouw wordt alsnog door een groep monniken met de naam ‘Sanctus’ ingezegend en Piet en Pieter worden zalig verklaard! De heiligverklaring hing van de uitslag af! ‘De Trekvogels’ geven een visionaire blik op de toekomst. ‘De mysterieuze aandachttrekkers’ voeren publiekstrekker Michel Buijtenweg als Mystery Guest op. De groep ‘d’Oppeppertjes’ zijn proactief, plesant en vooral positief. De meeste punten voor de uitdossing gaat naar de ‘Tegen TREK partij’ met de Hagenezen Dick Doezé en Hans van Rutte, de Poolse Marysette en taxichauffeur Ivo Verhagen. Zij lichten een tipje van de luier op en de situatie op het AC schetsen zij als een gebit zonder einde! Ook leuk was de groep ‘In Uitrekken of Uittrekken Bedreven’: je moet mensen een worst voorhouden! .De weersvoorspellingen waren voor deze ‘watertrektocht’ in het gebied rond de Maas – nogal ongunstig. Achteraf viel de regen echter mee. De puzzel bestaat uit 18 zinnen met een verborgen rivier/water in de zin. Zo zit in ‘Dat vind ik bepaald ongepast’ de rivier de Donge. Uiteindelijk levert dat het toepasselijke puzzelwoord AANTREKKINGSKRACHT op.

De start van de tocht ligt bij het Reindersmeer in Well. Vervolgens via Aijen en Well komen we halverwege terecht bij rosarium Seuren in Wellerlooi: rozenvlaai en rozenijs. Van daaruit gaat het even naar het Duitse Twisteden (bekend van de renbaan en de NAVO-bunkers) en weer terug naar Nederland nabij het Heerenven met o.a. de kraanvogel. Dan steken we de N271 over om tenslotte te eindigen bij restaurant ‘Tante Jet aan de Maas’ in Blitterswijck, fraai gelegen aan de Maas. Helaas geen terrasweer. Oh ja, en Jan van der Heijden blijkt St.Roches van Montpellier, het beeldje bij de kapel, omgedraaid te hebben zodat het ontblote bovenbeen niet meer zichtbaar is. Dat hoor je dan pas later!

Winnaar van deze tocht wordt de hierboven al genoemde ‘Tegen TREK partij’ met 254 van de te behalen 311 punten. Op de 2e plaats eindigt het team van Jan van der Heijden, Jan van der Wielen, Erna Otterspoor en dit keer Annalies Nijenhuis: ‘IUB-ers in short TREK’ met 250 punten. Op de 3e plaats legt het team ‘De Trekvogels’ met Ad van de Corput, Ine Rijntjes, Rinie Mennen en Leonie Willems beslag.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Hoe heet dit ventje? (‘Teun’ en staat op het plantsoen voor de basisschool van Wellerlooi).
  • Op welke dag van de week wordt deze ‘mert’ dan in 2008 gehouden?

(De Köpkesmert van Aijen vindt in de regel plaats op 17 jan (feest van St.Antonius) als dit een zaterdag is of op de eerste zaterdag erna)

  • Wat is dit voor een afgebeelde vogel? (Dit is een Maassjoert, dialect voor huismus).
  • Hoeveel fietsen staan hier op deze borden rond dit kruispunt afgebeeld? (17 fietsen en 2 bromfietsen = 19. Of toch 20?
  • Hoe heet dit gehucht annex buurtschap? (Knikkerdorp)
  • Lever op het eindpunt een trekpopje in.