oriëntatietocht nummer 35, van het jaar 2006

Oriëntatietocht nr. 35

Schooljaar 2005-2006

Vertrek: Alfrinkcollege

Rustpunt:   restaurant ‘Soeterbeek ’ in Nederwetten

Eindpunt:  ‘De Vresselse Hut ’ in Nijnsel

Het thema van deze tocht, ‘…..ACH……’, is ingegeven doordat collega’s van AC naar de Sprong, het HC of zelfs PC zullen vertrekken. Als ik me goed herinner meer dan twintig collega’s. Na de zomervakantie zijn we de leerweg BB kwijt en omgekeerd krijgen we er KB en GL van de sectoren Techniek en Landbouw bij. Maar eerst voor de tweede keer alles weer in dozen inpakken want het nieuwe gebouw zal dan klaar zijn??! Ondanks de geringe tijd weten toch heel veel teams een ludieke inhoud aan het thema te geven. Het team ‘Ach wà sunt’ onder aanvoering van Harold blijft met de drie bordjes goed in de rol. Ah che peccato! Het team ‘Alfink Collega’s Houdoe’ deelt handjes uit, zij vertrekken alle vier. Het team van Dick, Ivo, en Marysette zet zich af tegen de organisatie en gaat zogenaamd niet voor de punten! Dan is er het geboortekaartje van ‘Vol verwACHting’, Kees met zijn 3 zwangersterren die zure bommen uitdelen. We horen opnieuw een toespraak aan van Joost Roffelsen als leider van het team ‘Ach was ik maar’: ‘Wij moeten winnen!’. Maar bovenal scoort het team ‘AC Helmond’ met de sloeriesletten Kitty, Femke, Susanne en Jule. Een Hellemonds dictee. De navigatieondersteuning van onze ‘Anita-Anita’. En kienen  – met prijzen – op het terras van ‘Soeterbeek’. Hoofdprijs een pak pleepapier. Het was geen spel, het leek wel echt!

De tocht zelf van ongeveer 35 km volgt min of meer de oostoever van de Dommel. De start ligt bij het sportpark in Mierlo. Via het gehucht Luchen steken we het Eindhovens kanaal over. We komen in Vaarle terecht bij schapenhouderij Adriaans. Daar brengen we een bezoek aan de beeldentuin. Vervolgens gaat het via Eeneind naar de Collse watermolen. Van daaruit naar het gehucht Boord om vervolgens de koffie te gebruiken in ‘Soeterbeek’ in Nederwetten. Kien! In deel 2 bezoeken we allereerst de Hooydonkse watermolen. Daarna gaat het via Gerwen en Rullen naar de ‘Stad van Gerwen’. Daar steken we het kanaal over en komen via Mosbulten in Nijnsel (St.Oedenrode) terecht. In het Vresselse Bosch ligt ‘De Vresselse Hut’ met een zogenaamd ‘Goudenregenbuffet’ te wachten. Het ijs met de warme kersensaus kent oponthoud vanwege de afloop van de WK-kwartfinale Argentinië-Duitsland. Strafschoppen beslissen. En gezien de snoei in koptaken rijst de vraag of er komend schooljaar nog wel een oriëntatietocht is. ‘Wel of geen vergoeding, ik ga voor de 40!’, antwoord ik. En intussen hebben de meeste teams het puzzelwoord gevonden: INBOEDELOVERDRACHT. En Jan van der Heijden gaat dacht ik ‘down under’. Sluwe Guus en sneekie José hebben het ondanks zijn vooraankondiging niet gered.

Winnaar van editie 35 wordt het team ‘van ACH-teren’ met Jan Lemmers, Pieter Seuren, Karen Strijbosch, Piet van Sambeek. Meestal investeren zij niet zo in de uitdossing en daarom is het des te verrassender dat ze winnen met 251 punten. Blije gezichten! Op de 2e plaats eindigt het team ‘Co-ACH’ van Ad van de Corput, Ine Rijntjes, Leonie Willems en Mieke Dobber, 5 punten minder. Op plaats 3 eindigt de al eerder genoemde groep ‘Ach was ik maar’. Ze hebben het helaas niet gered.

De groep ‘Naamloos 3’ wordt slechts twaalfde!

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Lever op het eindpunt een functionerend(e) lACHspiegel(tje) in.
  • Hoe wordt zo’n hoogtemerk van waterstand genoemd?

                (Dit noemt men een pegel, soms ook een merk of knopje in een maatkan)

  • Wat is hieraan zo muzikaal?

                (Op het bord staat niet ’t maar UT Vresselse tipke).