oriëntatietocht nummer 33, van het jaar 2004

Oriëntatietocht nr. 33

Schooljaar 2003-2004

Vertrek: Alfrinkcollege

Rustpunt:   café Boszicht’’ in Sterksel

Eindpunt: café-restaurant ’De Cranehoeve’ in Gastel

Het is aan Mieke te danken dat deze tocht is doorgegaan. Zelfs in de laatste week heb ik overwogen om de tocht af te gelasten. Dat had alles te maken met de afwikkeling in mijn persoonlijke situatie op school, maar: ‘We doen het voor de collega’s. Jaar op jaar. Dat plezier laten we ons niet ontnemen!’

Ook dit jaar weer een start verderop. Dit maal in Someren-Heide, een Kern met pit. Dat is tegelijkertijd het thema van deze tocht. Immers in het nieuwe schooljaar wordt het systeem van leerjaarcoördinatoren vervangen door dat van kerngroepen. Dit jaar is sprake van een massale deelname. Presentaties tijdens de laatste vergadering zijn wat luw. Hoewel… Harold  – samen met Joyce, Herman en Annalies het team  met de naam ‘KGL en de Hittepitjes’ – het legendarische verzoek aan Jan deed om zijn bril af te zetten. ‘Om te kunnen zien heb je geen bril nodig maar visie’. Wel wordt er voortaan een tijdslimiet aan de presentaties gesteld: hooguit 5 minuten. Het team ‘Pitboel’, bestaande uit Joost Roffelsen, Toon Kuunders, Hennie Sloots en Ruud Cuijpers, heeft een hekel aan al die domme stukjes. Een verrassende presentatie en heeft daarmee een heleboel andere teams ‘tuc’.  Daarnaast was er de dove, de blinde en de kreupele van het team ‘Kirn met pit’ van Dick, Hans, Ivo en Marysette. Er worden toiletbonnen uitgedeeld door de AIVD van kerngroep ‘Op Spoor’.  En het team van B(r) ad Pit’ met de Jannen, Erna Otterspoor en Margreet Haarbrink blijft zeer goed in haar rol. De maximale score gaat dit jaar echter naar ‘Keep de skool alive’ van Kitty, Femke, Karen en Jacqueline Gommers die als AC promotieteam o.a. een lijflied zingen.

De tocht zelf begint in Someren-Heide. We passeren Brabant Water en komen in een gebied waar de tijd stil schijnt te hebben gestaan. In 2010 kwam ene mevrouw Janssen met haar boerderij en aspergevelden heftig in het nieuws. ‘Bedden’ genoeg. Op de driesprong staat een Mariabeeld van maker Charles Grips. Jaren geleden, tocht 11 in 1982, kwam Matern Gijsen hier flink onder de mieren te zitten! Van hieruit duiken we het bosgebied ‘de Pan’ in. We steken een fraai heidegebied over waar nog een kudde schapen loopt. We geraken in Sterksel en in het café ‘Boszicht’, toebehorend aan een paar oude mannen, drinken we koffie maar ook nog wat anders. Midden op dag lopen we samen een polonaise op muziek van Fransje Bauer en voetballen op straat! Onvergetelijk . Het team van ‘Gitanes’ komt beschaamd onder het dashbord weggedoken binnen. Ze zijn verkeerd gereden en zaten al op Maarheezer kermis! Intussen wordt er moeizaam gewerkt aan de puzzel ‘Pittige kernen’ die handelt over kunstwerken in de regio. In deel 2 verkennen we de gemeente Cranendonck. Via Soerendonk belanden we uiteindelijk in de ‘Cranehoeve’ van Gastel. Daar moet elk team ter afsluiting nog het ‘kermisschieten’ uitvoeren en ook daarvan tellen de punten mee.

Winnaar van deze 33e editie wordt het team van ‘B(r) ad Pit’. Zij behalen 290 van de 384 punten.  Op de 2e plaats eindigt toch min of meer verrassend het al eerder genoemde team van ‘Pitboel’ met 287 punten. En op de 3e plaats eindigt het team ‘The winning Pits’ van Jan Lemmers, Pieter de Jongh, Michel Buijtenweg en Pieter Seuren: 281 punten. En om ook eens de rode lantaarndrager te noemen: op de 19e plaats met 178 punten, het team van ‘Gitanes’.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Hoeveel is de som van de Romeinse cijfers die zich op één van de wijzerplaten bevinden van bovengenoemde kerktoren? (Antwoord 82; er wordt naar de som van de cijfers gevraagd en niet naar de som van de getallen)
  • Leg uit dat het merk ‘Enreud’ ook hier zou kunnen wapperen.

                (Van Winkel fashion: Ledub omkering van Budel; dus Enreud van Deurne)

  • Hoe wordt deze ‘ruiker’ genoemd?

                (Dat is de St.Janstros. Daarin komen vaak 7 planten voor, de zeven letters van Joannes)