oriëntatietocht nummer 31, van het jaar 2002

Oriëntatietocht nr. 31

Schooljaar 2001-2002

Vertrek: Alfrinkcollege

Rustpunt:   Kruidencentrum ’De Sprenk’ in de Mortel

Eindpunt: café-restaurant ’De Viersprong’ in de Rips

Tijdens deze tocht zijn we op andere koers verder gegaan. Het rustpunt halverwege is  geen horecagelegenheid maar een punt waar je ook kunt rondwandelen. En dat op een boerderij daterend uit 1924 met een tuinoppervlakte van 2,1 ha waar je azijn kunt maken. Waar je zelfs een borrel kunt maken. Verschillende theesoorten. ‘De Sprenk’ is een bron van allerlei mogelijkheden. Eigenaar Max Niessen heeft in het voorafgaande schooljaar lessen biologie vervangen op het AC. Hij kent het team grotendeels.

Dit is ook het jaar waarin meer dan 10 collega’s afscheid nemen om uiteenlopende redenen. Het merendeel is echter ontevreden met de nieuwe situatie. Ze hebben het ruim een jaar lang afgekeken en vervolgens een besluit genomen.  Twee teams zitten in feite onreglementair samen in een busje. Het zijn allemaal ‘Ploppers’ die onderweg nog een heuse kabouter tegenkomen. Er zijn weer diverse presentaties zoals die van ‘Leefbaar Alfrink’ van Kees IJzerman, Sjaak Cornelissen, Christina van der Stappen en José van Dinter: ’Hebt u ook het gevoel dat vier verschillende belsignalen wel heel erg veel is; dat uw directie net dat beetje elan zou kunnen gebruiken; dat één keer per maand vlaai wel heel erg karig is?’. Kent u het ballonnenspel nog van de ‘Pikantjes’? Allemaal invulling van het thema van deze tocht: Ik heb er zin an!

De tocht zelf gaat via het Heieind, het Vloeieind binnendoor naar de Rakt, allemaal gehuchtjes van Deurne. Via Hilakker en Kuundert komen we in Bakel terecht. Daar passeren we niet alleen het terrein van de tractorpulling maar ook dat van de Jan de Witkliniek. Via Geneneind, Esp en Hoogen Aarle komen we bij het kruidencentrum ‘De Sprenk’ terecht. Daar wordt via een apart deeltje een Postopdracht afgehandeld. Voor wat betreft de puzzel moeten er 92 lettergrepen weggewerkt worden die kriskras in een tabel zijn gezet. Dat gebeurt aan de hand van omschrijvingen die met het onderwijs op AC hebben te maken. Dan blijven er nog 13 lettergrepen over: SAMEN WERKEN AAN DE TAKEN WAAR WE VOOR STAAN. Het is ontleend aan het voorwoord van Jan Oomens uit de schoolgids van 0102. Piet en ik doen in navolging hier ook het ballonnenspel.

In deel 2 gaat het richting Gemert, daarna naar Wolfsbosch. Daarna bezoeken we de Ripse Paal aan de Grensweg om vervolgens, gevoelsmatig althans, via de verkeerde kant van de weg het eindpunt van deze tocht tegemoet te rijden: ‘De Viersprong’ alwaar wij het zogenaamde ‘van Lieshoutmenu’ gaan nuttigen. Oh ja, en dit keer geen verzamelopdracht!

Winnaar van deze tocht wordt ‘Piet en de overlopers’ met Hetty Verhaart, Kees Janssen, Huub Willems en Piet van Sambeek. Piet is namelijk de enige blijver op AC! Pas tijdens het bekendmaken van de uitslag komt de wisselbeker boven water. Hij was ontvreemd en de winnaar wist hier meer van. Op de tweede plaats eindigt het team ‘De Pikantjes’ met Harold van der Burgt, Annalies Nijenhuis, Joyce van Heugten en Herman Geenen. Zij scoren wel het hoogst met de uitdossing. Derde van de in totaal 16 teams is het team ‘BBQ’ van Jan van der Wielen, Jan van der Heijden, Erna Otterspoor en Margreet Haarbrink. Een erg ‘afgezaagd’ team was het niet?

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Hoe krijgt de naam van dit bedrijf vorm in natura?

                (De fa van Vijfeijken heeft langs haar oprijlaan 5, weliswaar nog jonge, eiken aangeplant)

  • Met welk hondenvoermerk is dit hondenras verbonden? (Het betreft het ras Westie of Westy ofwel de West Highland White Terrier hoort bij Pedigree)
  • Uit hoeveel palen bestaat dit gedenkteken?

                (Dit gedenkteken bestaat uit slechts 1 paal, de Ripse Paal. Alle palen genoemd op het infopaneel tellen niet mee!)