oriëntatietocht nummer 30, van het jaar 2001

Oriëntatietocht nr. 30

Schooljaar 2000-2001

Vertrek: Alfrinkcollege

Rustpunt:   ’Willem de Zwijgerhoeve’ in Helenaveen

Eindpunt: café-restaurant ’Op d’n Berg’ in Helden

We zijn verhuisd naar ACJ ofwel het Alfrinkcollege, locatie Jozefstraat. Maar we heten samen het Alfrinkcollege. Deze tocht staat helemaal in het teken van de integratie. BREED is dan ook het thema. Teams die integreren krijgen zelfs extra punten. Aanvankelijk is er bij de vroegere Mavo-docenten veel scepsis om deze activiteit op de laatste schooldag te houden. Toch doen er in totaal zo’n 65 collega’s mee (van de 92). Na afloop zijn de meeste ‘nieuwelingen’ heel enthousiast. Het grootste compliment krijg ik na afloop van de vertrekkende Wiljan van Vlerken: ‘Nu snap ik waarom jullie zo vasthielden aan deze dag’. Schoorvoetend en bescheiden presenteren zich enkele teams op de donderdagmiddag tijdens de vergadering. We zitten in de stilteruimte. Ook de nieuwe directeur Jan Oomens is aanwezig. En plotsklaps laat het Integratie, Infiltratie team Breedtepolitie van zich horen. Monique Bosma, Karen Strijbosch, Hélène Farchi en Jessica Koens plegen een overval als team I.I.T..

Het team Hoezo Breed van de Material Girls Kitty Schirru, Jule Frantzen, Willemien de Crom en Vanessa Voets komen maximabreed in een witte limousine op school. Alsof het familiediner van de E.O. iemand komt ophalen! En wie herinnert zich nog het fraaie optreden van het team Kamerbreed VMBO – Kees Bouwmans, Edy Bouwmans, Ine Rijntjes en Jacques Pricken – onder leiding van Korthals Altes dikke nek.nl met assistentie van zijn huppeltrutje? Talloze onderscheidingen werden uitgereikt. Of neem de teams Sneaky in de breedte 1 en Sneaky in de breedte 2 die onderweg van kleding wisselden! En niet te vergeten de presentatie van de groep Kiespijn – de BAM-mers Wiljan van Vlerken, Huub Willems, K.Janssen en Piet van Sambeek – waarvan Kees naar de tandarts moest!

Kortom, bijna alle teams hadden hun beste beentje breed voorgezet. Dat was ook aanleiding voor ons als jury om alle teamleden hetzelfde puntenaantal toe te kennen.

De tocht zelf voert via Vreewijk naar Liessel waar men over handvatten aan de gordijnen beschikt. ‘We hebben jullie gezien’. We rijden richting de Snoerts waar we een bezoek brengen aan het viswater De Brink. Dan gaat het naar De Voorstad en via de grote weg richting Helenaveen. We passeren het sportpark de Stikker en eten koffie met gebak bij Willem de Zwijgerhoeve in Helenaveen. Daar komen we in 2004 nog een dagje terug voor een personeelsfeest. En ook nog bijzonder is dat er bij het koffiepunt nog een stepopdracht moet worden uitgevoerd. Per team moeten minstens 2 teamleden gestept hebben! Actie dus. In deel 2 gaat het via de Heldenseweg naar Spiesberg. Vervolgens voert de tocht naar Grashoek om dan via Panningen en Helden te eindigen in café-restaurant Op d’n Berg, gelegen midden in de bossen. Vanwege tijdsdruk komen Frans en Piet alleen naar het eindpunt. En jawel, bij de bekendmaking van de antwoorden op het dakterras is Ruud Cuijpers de eerste die commentaar levert. Dat waren we al die tochten al gewoon. Ruud niet. Er moet gewoon staan wat in ons juryrapport staat!

Winnaar werd uiteindelijk de hierboven al genoemde groep Kiespijn met 226 van de in totaal 268 punten. Wat waren ze trots. Achteraf lag dat natuurlijk voor de hand, gezien hun niveau!  De tweede plek was voor het team Kamerbreed van Sjaak Cornelissen, José van Dinter, Christina van der Stappen en Kees IJzerman. Het Eurozakie van Sjakie had 5 strafpunten opgelopen en daardoor grepen ze met hun 222 punten net naast de overwinning. Op plek 3 eindigt in deze editie het team Kamerbreed VMBO met 221 punten. Maar…het is net KAGAL: iedereen was zelf verantwoordelijk voor zijn of haar plezier.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Welke vissoort ‘kan’ hier? (’t Kanaaltje leidt tot kan – aaltje)
  • Hoe heet deze man (in Helenaveen)?

                (Gebbel Smolenaars, wonende te Meyel en deed in 1910 de vondst van de Romeinse paradehelm)