oriëntatietocht nummer 29, van het jaar 2000

Oriëntatietocht nr. 29

Schooljaar 1999-2000

Vertrek: Alfrinkcollege locatie Kruisstraat (ACK)

Rustpunt:  Paviljoen ’ De Weijer ’ in Mierlo

Eindpunt: restaurant ’t Oude Theater’ in Someren

 

De millenniumtocht zou je deze editie op 30 juni 2000 kunnen noemen. De laatste tocht met een Elkervoorde-setting. En we hebben didactisch gezien een heel activerend thema, KAGAL. Tijdens deze tocht staat dat voor Kruisstraat Afscheids Groet Adieu Locatie. Deze nieuwe didactische aanpak wordt Vmbo-breed ingevoerd. Studiedagen met klaar-overs komen er aan te pas. Ter kennismaking hebben we immers al gegolfd en na de zomervakantie gaan we ons voorbereiden op de fysieke verhuizing. Maar dat neemt niet weg dat in deze maanden de ‘ADrenaline’ hoog is.  In de presentaties komt het team The Kagalmasters  – uit het verre Kagal  in India – met Audrey Paikoen, Thijs Maas, Tiny Laukens en dit keer Jacques Pricken met een aantal Kagal-spreuken. Sloopbedrijf  De Haantjes van Willemien de Crom, Kees IJzerman, Sjaak Cornelissen en Frans bieden alle teamleden een tegeltje aan. Een tastbaar iets dat het proces van onthechting wat soepeler doet verlopen. De groep Tok, Tok, alweer een ei met Ivo  Verhagen, Hans van Rutte, Dick Doezé en Marysette van der Vorst pleit ook voor na de verhuizing voor een OT op het eind van het schooljaar. Gaat dat lukken?

De tocht voert de teams eerst via de N270 naar het industrieterreintje ’t Rijt West. Daar krijgen alle deelnemers een rondje aangeboden om in de eerste vraag meteen verstrikt te raken. Een vraag over de vlaggen.
Vervolgens passeren we Gerda van Mierlo, secretaresse van het voormalig bestuur, om daarna via de Bikkels – nog maar eens de passage van het kerkhof van dokter en familie Wiegersma – in Brouwhuis te belanden. De oude kern dan wel te verstaan. Dan gaat het binnendoor naar Sluis 9. Vervolgens het gehuchtje Stipdonk dat ons aansluitend in Lierop brengt.  En o.a. via het Gebergte komen we bij het dorpspaviljoen De Weijer in Mierlo aan de Heer van Scherpenzeelweg  waar we de koffie met vlaai gebruiken.

In het tweede deel gaat het via De Loo naar de omgeving van het Wolfsven en het bekende Brits Ereveld. Via een stukje Geldrop en de streken Zegge en Rul gaat de tocht via de Sterkselseweg en de Somerenseweg naar restaurant ’t Oude Theater in Someren. Daar staat een heerlijk koud- en warm buffet klaar. Daar leveren de meeste teams ook het juiste antwoord in van de puzzel: WIJ VERHUIZEN ONDERWIJSKUNDIG VERANTWOORD.

Deze editie wordt gewonnen door een nieuwe nummer 1. Het zijn de Hartebrekers met Henk Heuts, Leonie Willems, Ad van de Corput en Mieke Dobber. Ze behalen 258 punten. Op plaats 2, met 245 punten, eindigt het al eerder genoemde team Tok, Tok, alweer een ei. Het sloopbedrijf De Haantjes heeft het bij 3 overwinningen op een rij gelaten en wordt slechts derde. Maar ze hebben wel voor een nieuwe, fraaie wisselbeker gezorgd. Chapeau.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Hoeveel vlaggen staan er op het genoemde stuk?

                (Vlaggen staan niet; vlaggenmasten daarentegen wel. Het antwoord is dus 0 vlaggen)

  • Lever op het eindpunt een origineel verhuisbericht in.
  • Welke twee vrouwen bedoelen wij?

                (Het zijn de door Tony Bass bezongen Brigitte Bardot en Gina Lollobrigida)

  • Hoe heet het paard dat deze kinderen draagt?

                (Het beeld in Geldrop heet Beijaard en draagt de vier Heemskinderen Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout; van het bekende lied  ’t Ros Beijaard doet zijn ronde..’)