oriëntatietocht nummer 28, van het jaar 1999

Oriëntatietocht nr. 28

Schooljaar 1998-1999

Vertrek: Alfrinkcollege locatie Kruisstraat (ACK)

Rustpunt:  ’ Het Aardbeienland ’ in Horst

Eindpunt: eethoeve ‘De Boogaard’ in Geijsteren

‘Wij laten er een frisse vrolijke Franse Mistral-wind doorwaaien’ aldus een van de teams van deze tocht. Daarmee refererend aan het thema van dat jaar: ‘Op zijn Frans’. Niet alleen omdat in dit schooljaar Frans Hendriks de deelschoolleider is geweest maar ook ons eindpunt in Geijsteren heeft Franse trekjes.

Tijdens deze tocht krijg ik autopech. Een kapot stuurslot op het koffiepunt in Horst zorgt ervoor dat we niet meer verder kunnen rijden. Emile van der Wouw, die in die tijd als docent machineschrijven was ingevallen voor K.Bouwmans (samen met Ricky van Oosterhout en Ad van de Corput met opfrisverlof), verplaatst ons als oproepkracht naar het eindpunt.

Opvallend is dat er zoveel docenten niet mee (kunnen) doen. Ook speelde in dit jaar een incident waarbij W. de Crom zich bij geen enkel team welkom voelde ondanks alle pogingen die ze daartoe deed. De puzzel staat dit keer in het teken van een tweetal ‘deelschoolperikelen’.

De tocht van zo’n 57 kilometers begint met een bezoek aan het metselkunstwerk in Walsberg waarbij gestreden werd om de ‘Zilveren Troffel’. Een landelijke metselwedstrijd, ditmaal georganiseerd door H.v. Doorneschool, waar 12 deelnemers allerlei boogvormen, rollagen en nog andere metselverbanden in twee objecten hebben samengebracht. Daarna gaat het naar Zeilberg. Vervolgens volgt Ysselsteyn met zijn ringweg. Via Veulen komen we in het buurtschap Schadijk. Daarna gaan we de A-73 onderdoor en pauzeren we bij Aardbeienland aan de Kreuzenweg in Horst. In deel 2 passeren de teams het pand van de kippen (uit de advertentie) en daar moet ter plekke een schematisch bovenaanzicht van gemaakt worden. We komen zodoende in Oirlo, het gehucht van oud-collega Jeanne Peeters, een NXX-er. We komen in Meerlo, de voormalige woonplaats van Riet Angenendt die in 1996 is overleden. In die plaats gaat  een zekere Jan van der Heijden net iets te breed op een antwoord zitten zodat andere teams de vraag niet beantwoord kunnen krijgen. Dat horen wij dan uit verhalen achteraf. Via Megelsum gaat het naar Blitterswijck en van daaruit naar het eindpunt in Geijsteren, gelegen aan de Wanssumseweg: eethoeve De Boogaard met een leuke Franse binnenplaats. Heel toepasselijk voor dit schooljaar.

In dit Franse jaar gaat voor de derde achtereenvolgende keer La Grande Boucle met Sjaak Cornelissen, José van Dinter en Kees IJzerman met de winst strijken. Dat houdt in dat ze de Riet-Angenendt wisselbeker mogen houden maar wel een inspanningsverplichting hebben een nieuwe wisselbeker aan te leveren. Nummer 2 is het team van Vrolijke Frans met Leonie, Ad vd Corput, Mieke Dobber en Henk Heuts. Op de 3e plaats vinden we Swasant-Wiet met Dick Doezé, Hans van Rutte, Ivo Verhagen en Marysette van der Vorst.  Het team van Autre Moi – spreek woorden zoals Frans – behaalde de meeste punten met de uitdossing.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Maak de volgende tekst af: “VOOR HEM WAS…:” (in Meerlo)

                Het antwoord was te vinden op een graveerplaatje op de tafel nabij het kunstwerk. ‘Voor hem was iedereen gelijk, zowel vrouw als man, Nelly of Jan’.

  • Lever op het eindpunt de volgende advertentie uit het ‘Weekblad voor Deurne’ – zie foto’s – in.
  • Wat is de naam van de opera en wie was de componist?

                (Opera = Willem Tell, nabij sportvelden en handboogvereniging, componist Rossini)

  • Hoeveel keer reed u tijdens deel 1 een drempel over?

                (4 keer: 2x in Oirlo en 2x in Meerlo)