oriëntatietocht nummer 26, van het jaar 1997

Oriëntatietocht nr. 26

Schooljaar 1996-1997

Vertrek: Elkervoorde

Rustpunt:  café zaal restaurant ’De Zwaan’ in Beek en Donk

Eindpunt:  Brouwershuis ‘Morees’ in Lieshout

De fusie is een feit. Vier deelscholen gaan verder als de Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne. Vandaar dat er gekozen is voor het thema ‘GE4RD’.

‘Test de kracht van OMO’ zeggen de Marieten, Phil en Marysette. Dan krijg je een viervoudig resultaat. De groep ‘Vierkant’ met Thijs Maas, Tinie Laukens en Ricky van Oosterhout zet de organisatie bij voorbaat al in het zonnetje en biedt een gedicht aan: Voor U ofwel 4U.

Het team ‘Kwartet’ , met Kees Bouwmans, Sjef Packbier, Ine Rijntjes en Marion Brinkman komt met een echt scholenkwartet op de proppen. Spaar ze allemaal!

Van weer een andere groep krijgen we bij de presentatie de nieuwe Salarisspecificatie aangeboden dat tevens een prachtig uitzicht biedt op onze carrière. Kortom, er is wederom tijd noch moeite gespaard om een creatieve invulling aan het thema te geven. ‘Ik ben de gids, volgt u mij?’ is dit keer de puzzelvorm waarbij kennis van de eigen Elkervoorde-schoolgids getoond moet worden.  Soms door middel van cryptische omschrijvingen. Uiteindelijk moet dat het toepasselijke woord FUSIEPERIKELEN worden. Toen konden we niet bevroeden dat het bijna 14 jaar ging duren alvorens het vierkant gerealiseerd zou zijn.

De tocht voert via het Kerkeind naar Bruggen. We constateren dat het St.Jorisgilde ook voortaan met kogelvangers moet werken bij het schieten. Via Schouw en Ravensgat gaat het richting Bakel. Als bestemmingsverkeer gaan we naar het Mathijseind en brengen daar een bezoek aan de winkel die naast regentonnen ook nog kachelpoets verkoopt. We passeren de Bakelse Beemden. Na de Asdonkerweg gaat het via de Biezen in de richting van het klooster ‘Heilig Bloed’ gebouwd in 1902-1903. We komen dan bij een pleintje. Diezelfde dag krijgen de deelnemers nog een erratum mee: weg opengebroken! Een noodzakelijke omleiding van meer dan 4 kilometer. Na het zien van Sint Leonardus van Noblac in de Kapelstraat komen wij café-restaurant De Zwaan voor de koffie.

In deel 2 verlaten we de ‘Teugelders van Ganzendonck’ en gaan dan naar het plaatsje Mariahout. We passeren een totempaal die de verbondenheid met Canada symboliseert. We komen in de buurt van de testbaan van DAF in de  buurt van de Vresselse Bossen. Uiteindelijk belanden we in het Brouwershuis ‘Morees’ van Lieshout. Jammer dat we binnen het programma niet meer tijd (en geld) hadden. Anders hadden we die dag ook nog, per treintje, een rondleiding door de brouwerij kunnen krijgen. Het Cambrinusmenu met speenvarken laat ons goed smaken!

Het winnaarsteam, dit keer onder de naam Wij 444’ T met de vertrouwde bezetting Ivo Verhagen, Dick Doezé en Hans van Rutte. Ze worden slechts 6e; waarschijnlijk iets te uitbundig gevierd. Winnaar wordt het ‘ijzersterke’ team van Kees IJzerman, Sjaak Cornelissen, José van Dinter en Thea de Rijcke dat opereert onder de naam 4U. Twee Zeeuwen, wat wil je nog meer! Zij behalen 240 punten. Op de 2e plaats eindigt zoals altijd Het VVV met Ad van de Corput, Mieke Dobber en Leonie Willems. Vier punten minder. Op de 3e plaats het team Vierkant zoals hierboven al genoemd is. Voor de uitdossing behalen De Zieners en het team ‘4U’ de hoogste score.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • De organisatie kreeg bij het zien van het huiswoord een bepaald soort ‘droom’. Wat is er zo bijzonder aan dit huiswoord/huisnummer? (Negen is een palindroom)
  • Lever op het eindpunt een pakje kauwgom in waarop het woord (maple)leaf staat afgedrukt en afgebeeld.
  • Hoe heet zo’n figuur zoals hierboven de voordeur is aangebracht? (levensboom)
  • Lever op het eindpunt een origineel, duidelijk herkenbaar “OMO’’ product in.
  • Alle Franse Boeren Met Centen Hebben Een Koe. Waar slaat deze zin op?

                (ezelsbruggetje voor de paardenbak)