oriëntatietocht nummer 25, van het jaar 1996

Oriëntatietocht nr. 25

Schooljaar 1995-1996

Vertrek: Elkervoorde

Rustpunt:  café  ’Maaszicht’ in Broekhuizen

Eindpunt:  ‘de Morgenstond’ in Griendtsveen

Een zilveren tocht tijdens een gouden schooljaar inclusief een prachtige reünie. Zilver, een voor de hand liggend thema dus. Er valt een grote mobiliteit onder de teams te constateren hoewel daar helemaal niet naar gevraagd is. Zelfs de gedoodverfde winnaar doet dit jaar een aderlating. Wie zal ‘de man met een bescheiden taille gaan vervangen?’ De groep 25 jaar Geleden met Hans Verwasch, Frans Hendriks en Ankie Boumans verschijnt zelfs in Flower-Power kleding. De Zilversmeden, ook al weer een nieuwe groep sinds het failliet van Van der Burgts Onderneming, kennen een soort Anjerfonds. We hebben het hier over José van Dinter, Sjaak Cornelissen, Kees IJzerman en directreuse Thea de Rijcke. De groep Zilveruitjes met Ivo Verhagen, Dick Doezé, Hans van Rutte en NN bestaan in principe uit 4 doktoren: Dr Pos (Post Oriëntatie Syndroom), Dr. Mok, Dr Tjirke en tenslotte Dr. Röpke. Dit team krijgt uiteindelijk de meeste punten voor de uitdossing.

Op de omslag van de deeltjes prijkt een echte en orginele Cober. We maakten er de afgelopen 25 jaar immers vaak een potje van! De tocht voert via het roekenbos nabij de kasteelruïne naar de wijk De Heiakker. We zien dat een  kunstenaar de Peelrandbreuk zichtbaar heeft gemaakt  door een kilometerlang lint van Malusboompjes. Via de wijk Zeilberg gaat het dan naar de ‘iesselstiense’ leerlingen die o.a. aan de Timmermansweg wonen. Via Ysselsteyn gaat het richting Veulen, Castenray, Tienray en vervolgens Swolgen waar we al eerder Italiaans hebben gegeten. Nu voert de tocht naar het aan de Maas gelegen Broekhuizen. We zijn voor de koffie met het gebak te gast bij Bill Wolf en Jeanine Nariwe.

In deel 2 gaan we via de Stokterweg richting De Locht, het nationaal Asperge en champignonmuseum in Melderslo. Het blijft bij het lezen van de naam in het dak. We steken de Lottumseweg over en leggen evenmin een bezoek aan het rozendorp af. We steken de A73 over  als we Interchalet, de bekende bouwhandel, zijn gepasseerd. We komen wederom in de buurt van de Zwarte Plakweg. In de nabijheid van stortplaats Zuringspeel is hier thans de Golfhorst gevestigd.

We steken de Midden-Peelweg opnieuw over en via de Kanaalweg – je moet echt opletten dat je niet gelanceerd wordt – komen we bij het eindpunt van deze tocht: de Morgenstond in Griendtsveen met als uitbater Gerold van der Vrande, toen nog de echtgenoot van een oud-leerling van ons. En ter verrassing: er staat al weer een pilsje klaar van dezelfde 4 meiden! Hoe lappen ze dat toch?

De zilveren winnaar wordt toch weer het team Zilveruitjes met 295 punten. Op de 2e plaats eindigt de Joop Zoetemelk van Elkervoorde: Doodgewoon Zilverschoon met Henk Heuts, Diny Michels, Mieke Dobber en Leonie Willems. Op de 3e plaats eindigt het nieuwe team De Zilversmeden in de samenstelling zoals hierboven al genoemd is.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Lever het getal ‘25’ in zilverdruk in. (Op een van de foto’s is een fraai voorbeeld te zien)
  • Lever een ‘gewichtig steentje’ van 100 gram in.
  • Bij het werpen van deze blik kregen we een spontane huilbui. Wat is hier zo verdrietig?

                (Menistenzusjes, Schildersverdriet of Hoe-langer-hoe-liever of Saxifraga)

  • Wat is hier zo schichtig?

                (Er stond een kapel in de buurt gewijd aan St.Donatus. Hij heeft als attribuut een bliksem in   de hand. Hij is de patroonheilige tegen onweer).