oriëntatietocht nummer 24, van het jaar 1995

Oriëntatietocht nr. 24

Schooljaar 1994-1995

Vertrek: Elkervoorde

Rustpunt:  café  ‘Molenzicht’ in Oploo

Eindpunt:  ‘Pelgrimsrust’ in Handel.

We waren verrast. Bij aankomst aan het eindpunt stond er voor zowel Piet als mij een lekker Kwakbiertje klaar in zo’n speciaal rekje. Met de groeten van een aantal dames. ‘Jullie zijn enorme heren’, van en namens het team Enorm Belast : Mariet Zanders, Mariet Mattheij, Phil de Vries en Marysette van der Vorst. Bij hen was het eindpunt dus bekend. De eerste keer in de historie van de oriëntatietocht. Het thema van deze tocht is Enorm. Dat heeft alles te maken met zaken rondom de normjaartaak. Verder krijgen wij bij de presentatie de gezondheidsgids van Dr. Klazien van Dinter overhandigd met allerlei kruiden- en bewegingstips.

Het E-team met Ad van de Corput, Sjef Packbier en Ine Rijntjes presenteren de E-miles, een uniek spaarprogramma en waarmee een zomervakantie aan de paradijselijke muurkust op het pauzeplein in het vooruitzicht wordt gesteld. En voor 50 000 e-miles krijg je zo maar een modderkuur in een voorde rond de school. Voor dergelijke dingen daar ga je voor!

De puzzel doet dit keer een beroep op het logisch denken.

De tocht voor binnendoor over de Walsbergseweg richting Milheeze. Vervolgens doorkruisen we dan het bosgebied Stippelberg. Op dit moment is daar nabij de Bakelse Plassen een prachtig nieuw golfterrein in aanleg. Via de Jodenpeel wordt de Middenpeelweg overgestoken en doorkruisen we het gehucht Vredepeel. Via de Twistweg gaat het naar Westerbeek. Via de Broekstraat komen we in Driehoek terecht en zien dan snel de staf en vlag van St. Matthias van de schutterij. Ook zien we de watermolen uit 1516 met zijn 30 schoepen. Kortom we zijn in de woon-en verblijfplaats van Sjaak Cornelissen. Als ik me goed herinner zijn zijn teamleden bij hem tijdens de tocht nog op bezoek geweest. Bij café Molenzicht, inmiddels gesloopt,  gebruiken we de koffie met vlaai.

In deel 2 verlaten we het dorp ‘Ploo’ via den Hoek en bezoeken de Beatrix-boom van St.Anthonis. Dan gaat het naar Ledeacker. We steken de De Quayweg over en  komen dan in het gehucht Landhorst terecht. Vervolgens gaat het naar Elsendorp dat bekend staat om zijn autozegening. De tocht eindigt bij Pelgrimsrust in Handel al waar een oud-Deurnenaar op dat moment nog maar kort de exploitant is van deze zaak. In 2007 is deze cafébaas, dan inmiddels eigenaar van het Tilburgse gaycafé Schwoell aan de Spoorlaan, vermoord. In zijn eigen horecapand. Dat gaf veel ophef.

Het winnaarsteam gaat ook dit jaar weer met de eer strijken. Dit keer onder de naam E.N.O.R.M. (Hans van Rutte, Dick Doezé, Ivo Verhagen en Herman Geenen). Op de 2e plaats eindigt het team dat zo onderhand ‘de eeuwige tweede’ als titel kan voeren: Enorm Onderscheiden met Jac Worms, Diny Michels, Mieke Dobber en Leonie Willems. Het team W en O van Harold van der Burgt, Sjaak Cornelissen,  Klazien alias José van Dinter en Ad van Helmond legt beslag op de 3e plaats. Dit team scoort wel het hoogst wat betreft de uitdossing. Het is de laatste tocht van Ad geweest.  Ad, een neef van Mieke, is begin juli van dat jaar dodelijk verongelukt (scooter) op het Griekse eiland Kreta.

Voor bijna alle collega’s een abrupte en snelle onderbreking van de zomervakantie.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Welke landbouwminister was betrokken bij het in gebruik nemen van dit dorpje?

                (bij Vredepeel was minister Sicco Mansholt betrokken)

  • Op deze weg kwamen twee namen uit de jaren zestig spontaan in onze gedachten. Welke 2 namen? (de Twistweg: Chubby Checker in 1962 gehuwd met Rina Lodders)
  • Lever op het eindpunt een originele flippo in, met een nummer tussen 20 en 30. Het oriëntatienummer levert enorm veel bonuspunten op.
  • Lever op het eindpunt een Iso-norm in, uitgereikt aan een bedrijf.