oriëntatietocht nummer 22, van het jaar 1993

Oriëntatietocht nr. 22

Schooljaar 1992-1993

Vertrek: Elkervoorde

Rustpunt:  café ‘t Kruuspunt’ in Horst-Meterik

Eindpunt:  ‘La Rondine’ in Swolgen.

Ik zie het nog voor me.

Een woedende, bijna uit zijn vel springende Hans Verwasch. Het kwam niet vaak voor maar hij kon/kan behoorlijk fel uit zijn slof schieten. De kopieermachine is namelijk helemaal vastgelopen. En wat blijkt? Valsemunters zijn de oorzaak maar hebben uiteraard geen visitekaartje achtergelaten. Van der Burgts Onderneming goes Italia met José van Dinter, Sjaak Cornelissen, Ad van Helmond en uiteraard Harold van der Burgt weten hier meer van. Volgens mij was achteraf Adje de oorzaak van de vastgelopen machine. Dat allemaal passend bij het thema van deze tocht: ‘Maf fiosi…Chapeau’. U bent vandaag toch opgewekto, dartelo, opgewondi of zelfs hengelo? Collega’s zoals Leonie Willems worden gezocht en zelfs een beloning van Centidiecimilia Lire wordt in het vooruitzicht gesteld.

De tocht voert via Deurne met zijn Romeinstraat en de woning van Hendrik Ouwerling naar Zeilberg met zijn oorlogsmonument. Daarna via de Veghelsedijk gaat het naar Griendtsveen. We passeren ‘Arnica’ waar momenteel het Toon Kortoomspark is gevestigd. Via de Dorperpeelweg steken we de Midden-Peelweg over en gaan dan naar het sportpark Erica van het dorpje Horst-America. In de buurt van Meterik ligt de horecazaak ’t Kruuspunt. Daar is koffie en vlaai.

In deel 2 gaan we richting Schadijkerbossen. We vertoeven letterlijk op de grens van Horst en Venray. Via de Oude Lind komen we bij de ruïne van Horst in de Kasteelse Bossen. Uiteindelijk eten wij Scalopina met macaroni in dit gezellige Italiaanse restaurant La Rondine  te Swolgen, de geboorteplaats van Mariet Zanders-Engels. Tocht nummer 22, de eerste tocht met als vertrekpunt Elkervoorde is dan ten einde. En om nog eens een andere traditie te noemen uit die tijd is dat alle jarigen van de vakantie een consumptie aan alle deelnemers aanboden. In de regel maakten wij zelf de bonnen daarvoor.

Winnaar van deze tocht wordt de Dwaze Padsjes met de Marieten, Phil de Vries en Marysette van der Vorst. Zij zijn ook één van de drie teams die maximaal scoren voor de uitdossing.  Zat dit team niet op een podium bij de presentatie? Heerlijk uit de hoogte doen. De groep Petje af met Ricky van Oosterhout, Joke ter Steeg, Tini Laukens en Kees IJzerman wordt tweede met slechts een achterstand van 7 punten. Op plaats 3 eindigt het vertrouwde team van Dick Doezé, Hans van Rutte en Ivo Verhagen. Herman is er dit jaar niet bij maar komt wel naar het eindpunt.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Wie is momenteel hoofdtrainer van de club die op dit sportveld haar thuishaven heeft?

                (Wim van Dongen, destijds trainer van Griendtsveen).

  • Maak het volgende rijm af: Met melk meer mans…

                (met bier meer sjans, met Durex minder kans)

  • Lever op het eindpunt vier hoeden in, elk in een andere betekenis.

(de hoed van een paddestoel; een slaghoedje; de hoed van een orgelpijp; een hoofddeksel enz.