oriëntatietocht nummer 21, van het jaar 1992

Oriëntatietocht nr. 21

Schooljaar 1991-1992

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt:  café ‘De Gouden Leeuw’ in Bakel

Eindpunt:  ‘de Kokse Hoeve’ in Gemert.

Een drietal fraai geklede dames, Térèse, Inèz en Dorothé, probeert in Bakel, op het terras van ‘De Gouden Leeuw’ ,gelegen aan het St.Wilbertsplein, Piet van de Rijt te verleiden. Op allerlei manieren. Drie dames in een rol die we niet van hen gewend zijn. Ze hebben een brief met een geurtje. Het is de concrete invulling op het thema van dit jaar: Vindingrijk Bekokstoofde Ontspanning. Immers, het VBO is ingevoerd. En dat begon allemaal met het kopje ‘Ad van de Corput emigreert naar Canada’. Ik heb weer alle aandacht getrokken.

De teams komen met veel creatieve invullingen. Er is zelfs een uitzending (op videoband) van Vrijzinnig Bedilzuchtige Omroep van Kees IJzerman, Tini Laukens, Ricky van Steen en Joke ter Steeg. Werd de uitzending niet bijna onmogelijk gemaakt doordat ‘de concurrent’ de kabel eruit had getrokken? Of neem het team Vrolijk Breiend Onderonsje met Marysette, Phil, Mariet Mattheij en Mariet Zanders’ dat met grote stokken een breiwerkje breide. Deze twee teams halen de maximale score van 30 punten voor de uitdossing. En dan was er ook nog het verhaal van Harold voorzien van een grote sigaar. De Vereniging Behoud Oriëntatietocht – zeg maar het winnaarsteam – dat met een tuinzitje heel ontspannend bezig was. Dit was een heel fanatiek uitgevoerde editie. Bij de start blijven opvallend veel teams nog op school rondhangen. Die hebben al ‘vooruit’ gelezen en willen binnen het gebouw antwoorden achterhalen. Het komend jaar zal dat verboden gaan worden. Deze tocht is in een ander opzicht ook uniek. Het is de eerste keer dat er een digitaal bestand gemaakt wordt. Met WordPerfect 5.1. Heerlijk was dat om ‘onder water’ te kunnen kijken waar de fout zat. Mijn typemachine kan de wilgen in.

De kastelentocht –  KASTEELGEBOUW is het gezochte puzzelwoord – voert via Walsberg met het kasteel van Deurne naar Bakel. Midden in het centrum wordt de koffie met vlaai gebruikt. Vervolgens gaat het in deel 2 naar De Mortel en naar Gemert zelf waar we het kasteel bezoeken en waar we in de omgeving ook de kapel gewijd aan Maria Magdalena, ook wel spijkerkapel genoemd, bezoeken. Ik kan me vaag herinneren dat ook in dat jaar er naar aanleiding van deze tocht een artikeltje in een regionaal blaadje is verschenen. De tocht wordt afgesloten met een schietoefening met de grote buks, helaas in de druipende regen. Alle teamleden moeten bij de Kokse Hoeve in Gemert op de schutpaal schieten. De barbecue vergoedt veel.

Winnaar van deze editie wordt het team Vrolijk Blij en Opgewekt van Jac Worms, Diny Michels, Mieke Dobber en Leonie Willems. Het al eerder genoemde team  V.B.O. de V.O.B. wordt tweede met 13 punten minder. En als derde eindigt Van der Burgt’s Onderneming met Ad van Helmond, Harold van der Burgt, José van Dinter en nieuwkomer Sjaak Cornelissen. De Verbouwende beunhazen naast Onderwijs blijken het beste schot te hebben. Had dit team een schietgebedje gedaan voor de goede afloop?

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Bij het pand met H “41” ontdekten wij iets geheimzinnigs. Wat ontdekten wij?

                (spionnetje in de deur)

  • Teken op het antwoordenblad een molen met de wieken in de stand ‘feesttooi’.
  • Waarom offeren de mensen hier spijkers?

                (tegen pest, puisten en zweren en andersoortige huidaandoeningen)