oriëntatietocht nummer 20, van het jaar 1991

Oriëntatietocht nr. 20

Schooljaar 1990-1991

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt:  café ‘De Stoep’ in Meijel

Eindpunt:  ‘d’n Bourgondiër’ in Asten-Heusden.

En weer gaan twee vertrouwde collega’s ons team na deze dagtocht ons verlaten. Het zijn Ad Demarteau, zijn geluk zoekend in Side (Turkije) en Colien Jacobs -van de Munckhof, die uiteindelijk toch voor de boekhandel heeft gekozen. Het is onderhand een traditie aan het worden dat collega’s die vertrekken ook daadwerkelijk de tocht winnen. Ook dit jaar?

Op het publicatiebord komt een erfenis van tocht 19 te hangen: een wit WC-potje. Als je het deksel opent lees je het thema van deze nieuwe tocht: Even opfrissen! En…tegelijkertijd heb je een nat gezicht. Het opfrisverlof wordt in het onderwijs ingevoerd, vandaar.

Al snel is via deze reminder iedereen weer bij de les om zich op het volgende spel voor te bereiden. Want het is een spel. Tijdens de slotvergadering wisselen lach en ernst zich af maar de overgangen zijn heel onvoorspelbaar. Zelfs onderweg spelen zich allerlei taferelen af waar hoofdzakelijk de deelnemers zelf over kunnen verhalen. Bijvoorbeeld antwoorden die ‘per abuis’  zittend en vooral schijnheilig worden afgedekt.

En zo gaat op vrijdag 12 juli de tocht van start. Alle deelnemers worden opgeroepen om lekker los te komen van boekenlijsten, observaties en surveillances. Haal de ‘Ritzenplooien’ uit het gezicht!  Spreekwoorden spelen een belangrijke rol in deze tocht. Alle teams hebben een kopie meegekregen van het schilderij van Pieter Brueghel de Oude  ‘Nederlandse Spreekwoorden’. Van de met een cijfer aangegeven plaatsen moet het spreekwoord achterhaald worden. Via Zeilberg en Griendtsveen – passage 2 kerkhoven en sportpark De Stikker – loopt de route via de Lagebrugweg richting Neerkant en Meijel. Uiteindelijk komen we in de buurt van camping Frerichsoord en via het straatje Krum belanden we in het tegenwoordige fietscafé De Stoep in Meijel. Op dit rustpunt doet zich een incident voor (spuitbus – Cecile?) jegens het winnaarsteam Van den Frisse Educatief.

In deel 2 gaat het richting Heibloem – de Widdonck – maar al snel wordt toch weer , als we ook ‘Stokershorst’  hebben gezien, de Noordervaart overgestoken en via de Bloemendaalseweg gaat het naar de Simonshoek  en de Bergen. ‘Tureluurs’ eindigen we dan bij d’n Bourgondiër in het buitengebied van Asten-Heusden alwaar we een soort heksenmaaltijd nuttigen.

En jawel, het team Fris en Fruitig met Hans Verwasch, Wilma van der Kroon en de vertrekkende collega’s Colien Jacobs en Ad Demarteau weet inderdaad beslag te leggen op de 1e plaats met 201 punten. Het team Shut/Fresh-up met Jac Worms, Mieke Dobber, René Cober en Marion Brinkman  wordt met  5 punten achterstand tweede. Op plaats 3 eindigt Frisbee of be-fris  met Mariet Zanders, Margreet Haarbrink, Ad van de Corput en Kees Bouwmans. Van den Frisse Educatief met Dick Doezé, Ivo Verhagen, Hans van Rutte en Herman Geenen wordt ‘slechts’ vierde. Ze behalen wel de meeste punten wat betreft de uitdossing.

Overigens, het zou de laatste tocht van René Cober worden. In het voorjaar van 1992, daags voor Koninginnedag, is hij aan een hartstilstand overleden. Zijn creatieve inbreng zouden we nog lange tijd node missen.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Lever op het eindpunt een verfrissingsdoekje met de afmetingen 15 x 18 cm in. Wel origineel natuurlijk.
  • Op hoeveel palen is de brug gebouwd?

(0 palen want een brug is een  verbinding over een diepte terwijl hier sprake is van een steiger)