oriëntatietocht nummer 18, van het jaar 1989

Oriëntatietocht nr. 18

Schooljaar 1988-1989

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt:  café-bistro ‘t Havenoord ’ in Someren-eind

Eindpunt:  ‘Het Brouwershuis’ in Leende.

 

Brouw er een eind aan! Dat was het thema van deze tocht. Dat hebben we geweten.

Enkele jaren geleden waren we door de politie al gewaarschuwd. Om precies te zijn in 1983 bij tocht nummer 12. Dank zij het team van De 4 Pinteliers halen we ruim bemeten de voorpagina van de krant. Bijgevoegd een artikel van het Eindhovens Dagblad en van het Weekblad voor Deurne. Het was niet een vossenjacht maar de traditionele oriëntatietocht. En het Belgisch kenteken hoorde toe aan collega Wilfrid van Dam.

Ik kan me nog herinneren dat ik als enige het bestelformulier heb ingeleverd dat tijdens de laatste docentenvergadering werd  uitgedeeld. Toen was het een hype om tijdens zo’n vergadering andere groepen, middels een presentatie, de loef af te steken. Ik heb het bestelde pakket wel geleverd gekregen! Alle genoemde merken. De puzzel van deze tocht is een woordzoeker bestaande uit alle eindpunten van de tochten tot nu toe. De letters die dan overblijven vormen een gezegde: PLAGEN DOET GEEN ZEER. Overigens was bij deze tocht opvallend hoeveel collega’s verstek lieten gaan.

En voor de zoveelste keer wordt er een vraag gesteld over de bankschroef. Nu moet de naam Paul de Swaaf opgeschreven worden als maker van dit kunstwerk.  We verlaten Deurne via ’t Derp. We passeren de BAM en komen in het gehucht Vreewijk terecht. Vervolgens komen we terecht in het stroomgebied van de Astense Aa. We belanden via Asten in Heusden en komen in de nabijheid van het kasteel aldaar. Via de Antoniusstraat, Behelp en de Sengersbroekweg komen we uiteindelijk bij de koffie in Someren-eind terecht: café-bistro ’t Havenoord.

Gehavend verlaten de teams het rustpunt. De route gaat richting het natuurgebied De Pan. De deelnemers moeten op zeker moment een antwoord geven op de vraag hoe de spits van de kerktoren die ze in de verte zien, in de volksmond wordt genoemd. Inderdaad ‘de Lintse Blaos’ van Leende. Pas bij het Brouwershuis is er een eind aan deze tocht gebrouwen.

Winnaar van deze editie wordt opnieuw het team van Wilfrid van Dam, Hans van Rutte, Dick Doezé en Ivo Verhagen. Wilfrid is weer terug bij zijn oude cluppie! Ze hebben wat betreft de punten ruime voorsprong op nummer 2: Hop d’r Op met Kees Bouwmans, Ad van de Corput, Cor Goossens en Paul Pennock. Nummer drie wordt het team Hutsel Ons Personeel I met Diny Michels, Dorie Heldens, Marleen van Eijck en Leonie Willems. Het winnende team neemt als eerste de nieuwe Riet Angenendt wisseltrofee – door Riet bij haar afscheid geschonken – mee naar huis.

Bijzondere vragen en of opdrachten:

  • Lever op het eindpunt een pin-up in.
  • Hoe heet zo’n vertekend figuur op het wegdek die vanuit een bepaalde gezichtshoek een goed beeld oplevert? (een anamorfose ofwel een glijspiegeling)
  • Met welke eenzelfde letter toegevoegd krijgen beide panden een nieuwe naam?

                (b)anjo en (b)akker.

  • In hoeveel stukken is de ruit van de voordeur bij het pand met H “14” verdeeld?

                (In 0 stukken, het sierwerk zit ervóór)