oriëntatietocht nummer 17, van het jaar 1988

Oriëntatietocht nr. 17

Schooljaar 1987-1988

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt:  stoeterij ‘de Aardborsthoeve ’ in Mierlo

Eindpunt:  café-restaurant ‘De TV-toren’ in Mierlo.

Dit wordt de afscheidstocht van Anneke Boudens en Riet Angenendt. Beide dames maken gebruik van de zogenaamde DOP-regeling: Doorstroming Overheids Personeel.  Op dat moment was Wim Deetman minister van Onderwijs. En alweer ligt een toepasselijk thema voor de hand: Kijk uit je doppen. Ook wat betreft de puzzel moet je heel goed uit je doppen kijken!  Het team van Dagje Op Pad met Riet haalt Riet thuis in Meerlo op met een ‘eendje’ en bezorgt haar een onvergetelijke dag. Als een vorstin. Het eerste deel is per auto en het tweede deel is per huifkartocht vanuit de Aardborsthoeve in Mierlo.

De tocht voert vanaf Sancta Maria naar Vlierden. Vervolgens gaat het naar Ommel en passeren we strandbad Oostappen. Via het gehucht Diesdonk komen we op de Kanaalweg, nabij de Zuid-Willemsvaart. Daar steken we de Zuid-Willemsvaart en de grote weg N266 over om vervolgens via Laan Ten Boomen in Lierop te belanden. Voor de zoveelste keer. We volgen dan de Groenebeemdweg die parallel loopt met de A67. Via de wegen Voortje en Trimpert komen we bij de Aardborsthoeve in Mierlo. Met teams gegroepeerd gaat het per huifkar verder de hei op. De Strabrechtse Heide. Men hoeft in dit tweede deel niet zelf de route te vinden. De paarden kennen de weg. Er gelden inmiddels wel tijdslimieten per deeltje. De opdrachten die de teams moeten uitvoeren zijn voor de koetsier geen aanleiding om te stoppen. Dat is de afspraak; dan maar even een sprintje trekken. In dit deel bezoeken we zelfs nog een echte ‘Plaetse’, een akkerdorp door vrije boeren aangelegd. De teamleden moeten zelfs het eerste couplet van een heel oud liedje opschrijven: Op de grote stille heide….

Dit is de eerste tocht met slechts twee delen en waarbij tevens het vervoermiddel wordt aangepast. In latere edities volgen de billenwagen maar ook nog de tandem. Maar dan is het inmiddels 2010!

Anneke en Riet genieten met volle teugen. En zeker Riet is in haar nopjes want… ze weet samen met Dick Doezé, Hans van Rutte en Ivo Verhagen wederom beslag te leggen op de 1e plaats. Samen met het team van de Fa. Johannes de Doper scoren ze het hoogst met de uitdossing en komen zodoende op een puntenaantal van 232. De Pieneut, met Anneke Boudens en Trees doet zijn naam eer aan: ze worden tweede en het al eerder genoemde Dopersteam wordt derde met 221 punten.

Op het eindpunt zingen we uiteraard ook nog het D.O.P.-lied van Joke ter Steeg. En wat we ons ook nog herinneren is dat het eindpunt TV Toren, uit nood geboren, toch een van de minderen is over al die jaren. De tocht zelf was wel een hoogtepunt. Bijna net zo hoog als de toren in de buurt. Zeker voor de beide dames.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Lever op het eindpunt een ‘rietje’ in met een lengte van de leeftijd van Riet of Anneke.
  • Hoeveel cm kan dit viaduct uitzetten? (afgerond op hele cm)
  • Zie de omslag. Spring als schaakpaard door de puzzel en vind zo een spreekwoord. Dit spreekwoord begint bij een van de kleine zwarte pijltjes.
  • Lever op het eindpunt 5 verschillende dopsoorten in.