oriëntatietocht nummer 16, van het jaar 1987

Oriëntatietocht nr. 16

Schooljaar 1986-1987

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt: ‘de Croyse Hoeve’ in Aarle-Rixtel

Eindpunt:  ‘Lambiek’ in Nederwetten.

In dit schooljaar hebben we een nieuwe directeur gekregen. Elly Sweere ging met pensioen en werd in april opgevolgd door Thea de Rijcke. We behoren voortaan tot het Rijcke-gilde. Bij de kennismaking sprak zij de historische woorden ‘Niets Bourgondisch is mij vreemd’. En hiermee was meteen een toepasselijk thema voor deze tocht geboren: ‘Niets Bourgondisch is ons vreemd’.

Middels de 1e aankondiging worden de teams uitgenodigd om zich tijdens de ochtendpauzes te presenteren. Voorwaarde is wel dat die presentatie vergezeld gaat van een originele leuze. En uiteraard heeft dit invloed op de puntentelling. De datum van de presentatie moet zelfs doorgegeven worden.

Op 10 juli is het dan zo ver. Weer zit er een vraag over de bankschroef in. Nu wordt gevraagd naar de soort. Het is een parallelbankschroef. We verlaten Deurne richting Helmond en komen voorbij het Buntven in het Zandbos. Even verderop ligt het gehuchtje De Rakt. We laten de wijk Rijpelberg links liggen en zetten koers richting Dierdonk dat op dat moment nog volop in ontwikkeling is. Vervolgens gaat het via Scheepstal en Wolfsputten naar de Bakelseweg/Heikantse weg. Uiteindelijk belanden we voor de koffie met vlaai in de Croyse Hoeve. Dan zijn we de klokkengieterij (Soli Deo Gloria)  daterend van 1660 reeds gepasseerd.

De puzzel in dit jaar bestaat uit 8 zinnen waar telkens een Nederlandse plaatsnaam moet worden ingevuld zodat een goedlopende zin ontstaat. Met de beginletters van die plaatsnamen moet de naam van een schilder gemaakt worden die raakvlakken heeft met het thema van deze tocht. ‘Nadat de dief de sieraden gestolen had rende de juwelier de straat op en riep…. En jawel Houthem! De bedoelde schilder Breughel. In deel 2 gaan we naar Nuenen (van Gogh) en alle teams leren daar tijdens deze tocht het woord ‘kandelaberen’. De vraag heeft betrekking op de gerechtslinde die midden in het dorp, nabij een heel oud wevershuisje, staat. Het op hoofdtakken inkorten wordt kandelaberen genoemd. In deel 3 gaat het van Nuenen (met Mon Rêve uit 1931) na passage van de bekende molen ‘De Roosdonck’, naar Gerwen. We passeren zelfs een pelargoniumkwekerij! We zitten in een ‘populier’ gebied. We gaan op bezoek bij de fraaie Hooydonkse watermolen gelegen aan de Dommel. Het is een onderslagmolen. Ook is er de H.Kruiskapel op een pleintje. In een latere editie komen we op deze plek nog eens terug. Het Bourgondisch eten – het zijn namelijk heel grote borden – staat klaar bij Lambiek te Nederwetten (heet thans restaurant Heerendonck).

http://www.heerendonck.nl/index.php

De uiteindelijke winnaar van deze tocht wordt Bourgondisch Bah met Ad van de Corput, Mariet Mattheij, Phil de Vries en Kees Bouwmans. Zij scoorden met hun uitdossing (iets in de sfeer met water en droog brood) samen met enkele andere teams het hoogst. Ze behalen exact 300 punten. Op de tweede plek eindigt het Bourgondische Bevrijdings Leger (BBL) van Thijs Maas, Kees IJzerman, Ricky van Steen-van Oosterhout en Sjef van Asveldt (presentatie: zoethoudertje). Slechts 1 puntje minder. Op de derde plaats eindigt het team Les Glacières Van Diny Michels, Leonie Willems, Mieke Dobber en René Cober.

Bijzonder vragen en opdrachten:

  • Schrijf de beginletters van zijn voornamen in Morsetekens.
  • V-1: Lever op het eindpunt een houten garenklosje in voorzien van 4 spijkertjes en waarop u het ambacht punniken of kurkjebreien hebt uitgeoefend. Het ambachtelijk resultaat moet een lengte hebben van het nummer van deze tocht in cm, gemeten vanaf de onderkant van het klosje zonder het product te rekken.