oriëntatietocht nummer 13, van het jaar 1984

Oriëntatietocht nr. 13

Schooljaar 1983-1984

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt: het ‘Jachthuis’ in Lierop

Eindpunt:  ‘Het Weekend’ in Someren

Brengt deze tocht ongeluk? Voor het winnende team allerminst.

Dit jaar is Riet Angenendt co-assistent van de organisatie. Piet van de Rijt zit met een voetblessure en verschijnt daarom alleen op het eindpunt. En… er is inmiddels een wisselbeker aan de traditie toegevoegd.

Voor het eerst draagt de tocht een thema: DOODGEWOON. Dit in verband met de reactie van de politie in 1983. De uitdossing moest toch enigszins binnen de perken gehouden worden. Trouwens, met ingang van dit jaar, besluit de organisatie om vooraf bij het Deurnese politiebureau een melding te doen van onze te houden tocht. De eerste presentaties dienen zich aan op school. De malleurs verschijnen met luide sirene in een ingehuurde politieauto, in echte Belgische boevenpakken, op school. Op het pauzeplein achter. Leuke stunt was dat toen.

Inmiddels is het reglement flink uitgebreid en kent dan al 17 artikelen. Via de Bikkels in Vlierden voert de tocht via Asten naar Lierop. De diverse uitvalshoeken vanaf de Kruisstraat lijken onderhand uitgeput maar toch doet elke route weer plekken aan waar we nog nooit zijn geweest. Bij het voormalige timmerfabriek ‘BOTIM’ moet de stamomtrek van de (stam)boom die bij het bedrijf staat worden opgemeten. In de loop van de jaren zijn de teams steeds beter toegerust om op dit soort vragen snel en doeltreffend antwoord te kunnen geven. De koffiepauze wordt gehouden bij het Jachthuis in Lierop, nabij het bekende kruispunt met de heel oude ANWB-wegwijzer.

De teams krijgen na vertrek op dit rustpunt een verrassingszakje mee met daarin een bouwpakketje. Van een autootje. Bij de eerstvolgende controlepost moet het verrassingszakje ingeleverd worden. En uiteraard, heel voorspelbaar, een aantal teams levert ook het inmiddels in elkaar gezet bouwpakketje in. In deel 4 krijgt men echter (pas) de opdracht ‘Lever kant en klaarmodel in’. En weer gaan enkele groepen de fout in want je moet niet alleen het modelletje maar ook de rand zelf inleveren. De tocht gaat o.a. verder via de gehuchten Gebergten en Hersel. We passeren zodoende ook de kapel van de rooischut beter bekend onder de gildenaam ‘Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën’. Uiteindelijk eindigen we in het Weekend gelegen aan de Provinciale weg. Aangezien de mogelijkheid er is volgt er nog een sportief slot. Golf met een stikkie. Ook dit onderdeel midgetgolf telt mee voor de bepaling van de ereplaatsen. Alles bij elkaar was deze tocht een ‘hole eind’. De puzzel bestond dit keer uit een aantal rekenpuzzels. Uiteindelijk leverde dat een woord op van 13 letters: ZOMERSPROETEN.

En de winnaar van deze tocht is Gewoon Muug, bestaande uit Wilma Louwers, Rinie Gielen, Mieke Dobber en Jacques Pricken. Ze hebben 1 punt meer dan de Pragmaticussen Hans van Horen, Heinie Raayman, Jac Worms en Jos Eevers. De Malleurs worden dit jaar, tot veler genoegen, slechts derde!

Bijzondere vragen:

  • Hoeveel ongeluksbrengende vrijdagen waren er dertien jaar geleden?
  • Lever een dropveter in van 6.13 meter.
  • Lever op CP-4 een Arnhems meisje in maar dan in gezelschap van een zekere Jan Hagel.
  • Who was here? (Mr. Tiger was here; op het spannend huisje)
  • Wie krijgt hier klappen? (‘Wie dit heeft gedaan’, staat op de tafel)
  • Wie slaat hier links? (Dat is de Naachtegaal of Nagtegaal)