oriëntatietocht nummer 12, van het jaar 1983

Oriëntatietocht nr. 12

Schooljaar 1982-1983

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt: ‘Vlakwater’  in Venray

Eindpunt:  ‘Hof van Deurne’ in Deurne.

Vrijdag 1 juli gaat tochtnummer 12 met een totale lengte van 57,1 km van start. Matern is gestopt en is nu zelf een van de deelnemers geworden. Hij vormt samen met Betsie Zoon, Joke ter Steeg en Martien Verberne een team onder de veelzeggende naam Naamloos I. En wederom een nieuwtje. Er worden voortaan punten gegeven voor de uitdossing. Dat is voor altijd zo gebleven in al die jaren. Maar het heeft wel directe gevolgen. Voor het eerst komen we in aanraking met de politie. Attente bejaarden van Zonneland – onze buren – hebben enkele verdachte personen gezien met een pantykous over het gezicht en pistooltjes. Ze hebben de politie gealarmeerd. Even later blijkt dit Matern Gijsen met enkele groepsgenoten te zijn geweest die bezig waren met het besluipen van de zijkant van de school.

Vertrekkend in de Kruisstraat met de neus in de richting van de school walsen we richting het gebergte. We passeren “RUST-ROEST” dat nog steeds niet afgebroken is. De tocht voert via een stukje Walsberg (nabij de watermolen) naar Zeilberg en dan naar Ysselsteyn met zijn St.Oda. We passeren de Nachtegaalweg en geraken zodoende wederom in Limburg. Het natuurgebied De Heidsche Peel ligt aan de linkerhand. We passeren het gehuchtje Heide. We steken de N270 over en komen aan de kant van Venray. Het gelijknamige rustpunt ligt in het gebied Vlakwater. Ik zie ze nog binnen komen: de VIP-expresse van Charles van de Wegen met zijn meisjes Yvonne Meereboer, Tonnie van Heugten en José Sanderink. Of heette ze toen al van Dinter?

Ook de aankomst van golfclub De Kale Kak was een genot om te zien. Zo’n verkleedpartij werd dan met name op de tussenpunten gebruikt om punten te scoren. De echte presentaties bij het vertrek moesten toen nog komen. In deel 3 en 4 gaat het weer richting Deurne. Allereerst passeren we het Engelse kerkhof van Venray en doen vervolgens het plaatsje Merselo (St. Johannes de Doper) aan. Vervolgens in de richting van vliegbasis de Peel: die begon toen net uit zijn ‘slaap’ te ontwaken i.v.m. de actualiteit rondom de kruisraketten. Ook de streek Siberië doen we aan. Uiteindelijk belanden we  in Hof van Deurne. Daar komen we met ons team nog eens vaker op bezoek. De puzzel in deze aflevering, in de vorm van anagrammen, was enigszins omslachtig en leverde uiteindelijk het woord KRUIMELAARDE op.  Wies Bollen neemt hier afscheid.

Winnaar van deze tocht werd opnieuw het winnaarsteam maar nu dan onder de naam van golfclub De Kale Kak. De voorsprong op nummer 2 is echter wel geslonken vergeleken met het jaar ervoor. De Tomatics met Kees IJzerman, Pieter de Jongh, Thijs Maas en Ricky van Oosterhout en de VIP-epresse scoren het hoogst met de uitdossing. De Sjouwers winnen de poedelprijs. In de loop der jaren is die prijs trouwens afgeschaft. Er waren teams die daar voor gingen!

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Lever een hartje in met een inscriptie. Je kunt kiezen uit ‘Treur niet’; ‘Hartedief’ of ‘Goede reis’.
  • Vraag R-49: Hoe vaak bent u vandaag tijdens de route de bebouwde kom uitgereden? En dan

                een stukje verder in de tekst: ‘Nog even een mededeling van de jury dat vraag 49 alsnog         komt te vervallen’.

  • Wat voor weer voorspelde de Enkhuizer almanak voor vandaag? (goed weer)
  • Wat heeft hier onder de brug duidelijk indruk gemaakt? (in beton staat voetafdruk)
  • Noem drie andere dieren, zonder uiers, die toch gemolken worden.

(duif, konijn, haan)