oriëntatietocht nummer 11, van het jaar 1982

Oriëntatietocht nr. 11

Schooljaar 1981-1982

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt: café-zaal ‘De Prinsenhof’ in Someren-Eind

Eindpunt:  herberg ‘de Coeckepanne’ in Lierop

Riet Angenendt: ‘Er moet maar eens gemixt worden’ ! Dat kregen wij als organisatie te horen; ‘dat is maar niks dat steeds dezelfde mensen winnen’. Later ging ze er nota bene zelf deel van uit maken!

Onder het motto ‘Drie gekken kunnen meer vragen als vijftig wijzen kunnen beantwoorden’ gaat op vrijdag 2 juli 1982 de tocht van start. Met wederom 4 deeltjes. Elk team is inmiddels verplicht om een originele (bij)naam te kiezen. En als dat punten oplevert is dat snel gebeurd. Van mixen komt niet zo heel veel.  Tijdens deze tocht veel ‘gekke’ vragen en er zijn zelfs een aantal teams uitgedost. Het team van Charles is daar in feite mee begonnen. Steeds een andere hoed of pet.

We passeren: de Koolhof, toen nog in opbouw; natuurgebied de Berken in  Ommel. Daar moet en eindje gewandeld worden op de oever van de Aa. Verder Asten, CP1 is dan bij het Fortuintje waar men moet schatten hoeveel spijkers er in een pot zaten. Dan Someren, het Keelven enz.. Dan zijn we ook nog nabij de picknickplaats ’t Jasper geweest. Daar ligt een Cooperbaan. Uiteindelijk belanden we in het prachtige Lierop.

Wat ik nooit vergeten zal is het pak slaag dat Matern Gijsen kreeg van Piet van de Rijt. Dat gebeurde op de driesprong Kerkendijk, Hugterweg en Nederweertseweg. Daar staat een mariabeeld in een nis. Nog steeds. In een latere editie hebben we er opnieuw een vraag over gesteld. We waren bezig met het samenstellen van een vraag maar Matern zat binnen korte tijd compleet onder de gevleugelde mieren. Vraag 35 had betrekking op dit beeld van de Vughtse kunstenaar Charles Grips. Mevrouw Sonnemans uit Someren beloofde aan het begin van WO II aan Maria dat  zij een beeld zou plaatsen als haar gezin en familieleden ongeschonden uit de oorlog zouden komen. Dat gebeurde en dus deed ze haar belofte gestand. Zij koos juist deze locatie omdat de kinderen er dan vaak voorbij zouden komen.

De puzzel bestond uit 11 omschrijvingen van plaatsen in Peel-en Kempenland. Uit die omschrijving moet de plaatsnaam ontcijferd worden. Met van elke plaatsnaam een letter moet er een toepasselijk woord ontstaan van 11 letters. Dat woord is GEKKENGETAL. Bijvoorbeeld:

We beginnen met een 16.000 inwoners tellend Peeldorp waarin veel aandacht wordt besteed aan de mogelijkheden van dag- en verblijfsrecreatie. In de afgelopen jaren hebben we tijdens onze tochten dit dorp meerdere malen doorkruist en het was ook eenmaal ‘eindstation’. Tenslotte vermeld ik nog dat vorig jaar (1981) in dit dorp de Jan Paagman sterrenwacht werd geïnstalleerd.

Welk dorp bedoelen wij? Neem hiervan de eerste letter.

Dit is de laatste tocht die mede door Matern Gijsen is uitgezet. Matern maakte in de regel de puzzel en heel vaak speelden dieren daarin een grote rol. Matern is op 28 november 1990 overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Hij is 63 jaar oud geworden.

En de winnaar is….The untouchable Four Tops ofwel Wilfrid van Dam, Ivo Verhagen, Dick Doezé en Hans van Rutte. Met een ruime voorsprong op de nummer 2, De quarantaine express: Thijs Maas, Pieter de Jongh (die werkte toen op Sancta Maria) Ricky van Oosterhout en Kees IJzerman. Op de 3e plaats eindigt het team De Erwijobi’s, met Jos Eevers, Zr.Ernestine, Trees Bijnen en Wies Bollen.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Welke heilige wordt vandaag, 2 juli, vereerd? (heilige Otto)
  • Op welke datum trok hier nog eens de processie oude stijl, met baldakijn, door de straten?

             (processie oude stijl in bedevaartsplaats Ommel op 16 mei 1982).