oriëntatietocht nummer 09, van het jaar 1980

Oriëntatietocht nr. 9

Schooljaar 1979-1980

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt: een plaatselijk café in De Mortel

Eindpunt:  De ‘Croyse Hoeve’ te Aarle-Rixtel

Op vrijdag 4 juli wordt tocht nummer 9 verreden. ‘Negen is het getal der voleinding in geestelijk en spiritueel opzicht. Zo floot bijvoorbeeld de rattenvanger negen keer een toon; de warme seizoenen duren negen maanden; de Indiërs kennen negen waarheden’, aldus een toelichting in een van de vier deeltjes.

Weer twee belangrijke wijzigingen. Ik beschik intussen over een fraai setje Rotring-pennen. Dat is een heel stuk handiger dan vanaf stencils werken. Trouwens de kopieerapparatuur is in de loop der jaren ook wel doorontwikkeld. Een andere wijziging is dat ik voor het eerst namen aan de teams ga toekennen. Dit keer allemaal ontleend aan autocoureurs.

Via het Schommerveld – we passeren alweer voormalig doelman Jan van Beveren van PSV – en de Strausslaan gaan we richting Vlierden en passeren, op enige afstand, het familiegraf van Wiegersma. Onlangs las ik een artikeltje hierover in de krant. De situatie is nog precies hetzelfde.

Via de Rijntjesdijk en het Vuurpad gaat het richting Helmondsingel alwaar de oversteek binnendoor naar Bakel wordt gemaakt. Via Mathijseind (de man van de kachelonderdelen en de regentonnen)  gaat het richting De Mortel. Daar wordt de koffie gebruikt.

In deel 3 opnieuw een ‘wei’dse tooi met een grote kans op wulpse blikken. Veel weides. Deeltje 4 opent met ‘Skoebidoeba, skoebidoeba’. Wie sprak deze historische klanken? We komen in de buurt van een bekend klooster. Dat van het Missieklooster Heilig Bloed. Thans is daar ook een restaurant gevestigd onder de naam ‘De Brabantse Kluis’. Uiteindelijk eindigen we bij het prachtig gelegen restaurant van De Croyse Hoeve.

De puzzel van dit jaar bestond uit een tweetal doolhoven. Met de gevonden letters kon men dan uiteindelijk het woord, mits goed geplaatst, NEGENMAAL maken.

Winnaar wordt het team van Ivo Verhagen, Dick Doezé, Hans van Rutte en Wilfrid van Dam alias Wilfrid de Angelis. Met 177 punten hebben ze slechts 1 punt meer dan de nummer 2: het team Ad Jarier met Anneke Boudens, Mariet Zanders, Emile van der Wouw en Ad van de Corput. Op de 3e plaats eindigt het team Jac Pironi met Jac Worms, Wilma Louwers, Kees en Harry met een score van 171 punten. Voor uitdossing werden toen nog geen punten toegekend.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Breng een patatten-beeldeken mee en lever dat bij CP-4 in.

                (Ja, wat is een patatten-beeldeken? Dat is een devotieprentje waarmee bedelbroeders vroeger aan de deur leurden en deze werden dan in natura betaald met aardappelen. Vandaar de naam)

  • Aan welk naaigereedschap denkt u bij het aanschouwen van deze tuin?

                (vanwege de plant Digitalis/vingerhoedskruid: de vingerhoed)

  • Hoeveel km olieleiding Rotterdam-Rijn ligt tot en met dit punt? (136,1 km olieleiding)
  • Hoe komt de wulp eigenlijk aan zijn naam?

                (Wulp is hetzelfde als welp en betekent ‘schreeuwer’)