oriëntatietocht nummer 08, van het jaar 1979

Oriëntatietocht nr. 8

Schooljaar 1978-1979

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt: café-bar  ‘De Ruif’ in Meijel

Eindpunt:  ‘De Turfhoeve’ in Sevenum

De eerste tocht van ons nieuw directielid Frans Hendriks. Zijn vuurdoop.

Samen met Cor Goossens, Wies Bollen en Trees is hij die dag op stap. Maar….hij is er net als zoveel andere teams ingetrapt. Het team draagt bij aankomst in de Turfhoeve een muts. Een muts gevouwen van een krantenpagina. Dat was een opdracht om met een gevouwen muts op het eindpunt binnen te komen. Alléén het team van Wim Gijsbers heeft geen muts op: ‘dat kan toch niet, van een pagina kun je geen muts vouwen; da’s maar een enkel kantje’ aldus de nuchtere woorden van Wim van kantoor. Al met al een geslaagde grap.

Aan deze tocht ging wel veel gekrakeel vooraf. Zogenaamde loljurkerij. Ons inleidend werkje wordt zelfs meerdere malen beklad. De tocht ging met het jaar steeds meer leven en … al weken van tevoren. In die tijd werd het opzoeken onderweg ook steeds populairder. Wordt het tegenwoordig als normaal beschouwd maar destijds kon je er, aldus het juryrapport, een flink aantal strafpunten mee oplopen. Je kon zo maar staande gehouden worden voor een snelle of zelfs uitgebreide inspectie!

Dit keer moeten de deelnemers ‘driehoekig’ lezen: de 4 deeltjes hebben de vorm van een driehoek. Het zijn in feite 4 waarschuwingsborden waarbij het nodige in acht genomen moet worden: de 8e tocht. De paaltjes moeten nog verdiend worden  en wel via de puzzel. Het puzzelwoord wat telkens gevonden moet worden heeft betrekking op de Peel en wordt samengesteld uit letters van de gegeven antwoorden:  Veenpluis, Kortijzer, Plaggen en tenslotte Peelpuist. Elk juist puzzelwoord levert een paaltje op. Een paaltje is een verticale reep van het visitekaartje van deze hofstede.

De route gaat door de St.Jozefparochie: Berkenstraat, Beukenstraat, langs het nieuwe Peellandcollege dat er toen nog niet stond en zo gaat het richting Liessel. Vervolgens richting Neerkant, het gebied waarvan de straten allemaal genoemd zijn naar vogels, eenden enz. Daarna rijdt men via de Vieruitersten en de drukke Meijelseweg naar het rustpunt langs die weg gelegen: De Ruif. Vervolgens gaat het in deel 3 naar de Belgenhoek, dan de Spiesberg om tenslotte via de achterkant van Helenaveen in Sevenum te belanden, pal langs de A67/E34. Toen lag daar nog een motorcrossbaan maar inmiddels ligt er een visvijver en de Peelse Golf, een prachtig golfterrein. Vanaf de A67 zie je het goed liggen.

Zo maar wat ‘vergeten’ namen uit dat jaar: Thérese Geuskens, Wim van Dongen, Mw. Hendrickx met een ‘x’,van machineschrijven; Frans den Hollander nog; Martha Machielsen, Helmie Cuppens en José Janssen of heette ze toen nog Kurvers?

Het team van Wilfrid van Dam, Dick Doezé, Ivo Verhagen en Jan Elbers gaat met de overwinning strijken. Drie van de vier personen hebben de toon dan al voor jaren gezet. Volgend jaar zal Hans van Rutte het team completeren.

P.S. In dit jaar voeren we dezelfde tocht ook voor de 1e keer als familieactiviteit bij de familie van Helmond. Ook daar blijkt het in combinatie met een barbecue een succesformule.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Hoeveel gaten heeft deze put?
  • Lever een steentje in van 20 gram.
  • Wat fluit hier zo en komt niet van plaats? (Het fluitekruid!)
  • Welke P.S.V.-er woont in het pand met H “21’’? (Dat was keeper Jan van Beveren).
  • Wat is bij H “3” (links) toch zo opvallend? (brievenbus zit boven in de deur!)
  • Hoeveel gaten heeft deze put? (De put zelf heeft maar 1 gat)