oriëntatietocht nummer 06, van het jaar 1977

Oriëntatietocht nr. 6

Schooljaar 1976-1977

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt: café op de Markt in Meijel

Eindpunt:  ‘De Witte Vallei’ in Heusden

‘Slimtrio zoekt correspondentie met domkoppel’ , aldus het 1e bulletin betreffende ‘De Grote Prijs van de Peel voor Toerwagens in de Onderwijsklasse. Een onderdeel van de groeiende traditie is het ‘slap gezever’ voorafgaand aan de tocht. Dat is vooral mede via mijn toedoen moet ik in alle eerlijkheid bekennen.  Messieur Maternier Orque de Tour, Messieur Pierre Orque de l’eau en Messieur Pierrot Orque de boisson zetten zich weer in om er een prachtige tocht van te maken. Lees daartoe bijvoorbeeld de algemene bepalingen voor 1977.

Er wordt zelfs een exclusieve prijsvraag uitgeschreven voor Vlugge Vogels. In verband met een zuinige pot moet elke deelnemer fl. 2,50 inschrijfgeld betalen.

En opnieuw wordt het paradepaardje van stal gehaald: de Peel. In de voor insiders bekende Flemingstraat moet meteen een toch moeilijke vraag beantwoord worden. ‘Wat stinkt hier zo?

Hier wordt door de organisatie het plantje ‘stinkende gouwe’ mee bedoeld dat in deze straat heel nadrukkelijk aanwezig is. De organisatie kreeg echter diverse andere antwoorden. Zoals ‘de zweetvoeten van Charles’ of zelfs….Charles zelf.

De puzzel van deze exact 41,7 km lange tocht bestond uit een aantal cryptische omschrijvingen, bedacht door Matern Gijsen. Zoals ‘Bolletje prikkeldraad’ waarmee de egel werd bedoeld. Of ‘Ik ben op menig schild gevlogen’. Met de beginletters moest zoals zo vaak een wens worden samengesteld.

De deelnemers krijgen vier boekjes door te werken. De tocht voert binnendoor naar Zeilberg, naar het bekende Tuinlust. Via het Leegveld (passage Thielen compostbedrijf) gaat het in deel II (Neem me niet kanaaldijk) richting Neerkant via de Koeweideweg en de Vuurlinie. Uiteindelijk komen we op de Vieruitersten te Meijel terecht. In dit dorp wordt op de Markt gepauzeerd. In deel III (Gereserveerd) gaat het richting “NATUURRESERVAAT”. Dan is tekst letterlijk zo geschreven terug te vinden hebben we inmiddels allemaal geleerd. Zo ook het “BEZOEKERSCENTRUM” van Mijl op Zeven. Gratis muziek van een kolonie meeuwen uiteraard. En natuurlijk is één van de vragen om uit te leggen hoe deze naam tot stand kwam: Van Meyel naar Sevenum gaan ofwel 7 uren gaens.

In deeltje vier (Uit de school klappen) gaat het via de Ospelerweg en de Gezandebaan naar het eindpunt De Witte Vallei. Toentertijd pas een nieuwe paardenmanege met een horecabestemming. Momenteel is aan de overkant de golfbaan het Woold gevestigd.

Het team van Helmy Cuppens, Jan Elbers, Leny Gottenbos en Emile van der Wouw wint omdat ze de minste strafpunten behalen. Op de 2e plaats eindigt het team van Jac Worms, zr. Ernestine, Anne van der Linden en Ellen Koppelman. Dit is het eerste tochtjaar van collega Dick Doezé, die, samen met Henk van Wijk, Ricky van Oosterhout en José van Dinter (toen nog Sanderink), toen al beslag wist te leggen op de 3e plaats. Veelbelovend voor iemand die net terug is van zijn uitstapje Zoetermeer.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Breng vanaf dit punt een karakteristiek stukje delfstof mee en lever dit in bij CP-1.
  • Breng de naalden mee van vier verschillende naaldbomen.
  • Breng een kaars mee van 12 cm lengte. Van onder naar boven dient deze met de volgende dingen versierd te zijn: een stukje cellotape, symbool voor de ‘plakkers’ onder ons; daarboven drie spitse punaises, voorstellende de drie spitsvondige organistoren; daarboven een zegel die men nog voor geen 5 cent kan kopen, daarmee aangevend de waarde van de tocht; vervolgens komt daarboven een veiligheidsspeld die staat voor de veiligheid; tenslotte een prikkertje, symbool voor de lachprikkel die wij u hebben willen geven.
  • Na “100M” staat er een dame op u te wachten. Hoe heet ze? (Els)