oriëntatietocht nummer 05, van het jaar 1976

Oriëntatietocht nr. 5

Schooljaar 1975-1976

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt: café ‘Het Ploegske’ in  De Rips

Eindpunt:  ‘De Kanthoeve’ in Bakel.

Will Dietrich heeft inmiddels de school verlaten en dus is de organisatie van de tocht weer teruggebracht naar drie personen. Er ontstaat min of meer een vaste polemiek via het publicatiebord. Zo ook dit jaar. Door het stuk ‘Grote prijs van de Peel voor Toerwagens in de Onderwijsklasse’ wordt de discussie weer aangewakkerd. Het zogenaamde domkoppel groet in een reactie het ‘slim trio’. Wie dat koppel precies vormde is nooit echt duidelijk geweest maar waarschijnlijk was het Tonnie van Heugten en Yvonne Meereboer, beiden docent Naaldvakken.

‘Laat tijdig uw oren uitspuiten’ is min of meer al een stille wenk voor deze 1e lustrumtocht.

Dit keer geen foto’s maar een cassettebandje met opdrachten en muziek tijdens de route. Nog nooit was de gebruiksdichtheid van cassetterecorders van school zo hoog ! Ene Pieter Pedt is de diskjockey. Op het bandje staat behalve muziek ook de puzzel- en de verschillende verzamelopdrachten.

Elk team moet voortaan een ruitetiket voeren. Een aantal jaren later zien we daar echter weer bewust vanaf aangezien dit verzekeringstechnisch problemen kan opleveren.

De tocht voert via allerlei binnenwegen en gehuchtjes naar Bakel en Milheeze. Daar moet op Nederheide, toen nog zandweg, een postopdracht uitgevoerd worden. Op een skippy-bal moet een traject afgelegd worden. Zie de foto’s.

Het was die dag heel warm getuige de beelden.

We komen voorbij de ‘Zuth’. Ook komen we voorbij het ouderlijk huis van een oud-leerling (Fransa Verheggen) die de inmiddels traditionele appel op de Kattenvlaas uitdeelt. Weldra zijn we o.a. via de Peeldijk aangeland bij de koffiestop van café het Ploegske te Rips.

In deel 3 vertoeven we in de buurt van Elsendorp. Via Cleefswitseweg en o.a Rooijse Hoefsdijk en natuurgebied De Sijp komen we terecht op de Doctor de Quayweg, genoemd naar het eerste naoorlogse kabinet zonder socialisten. Dat was zelfs één van de vragen die beantwoord moest worden. Op een van de foto’s is te zien dat een spijker in een paal geslagen moest worden, weer een andere postopdracht.

Al slingerend door de regio komen we op de Kokseweg en eindigen in de Kanthoeve te Bakel. Oh ja, wie weet nog dat Elly Sweere bij het wegrijden op dit eindpunt een onge­lukje veroorzaakte?

Het team van Jac Worms, Ricky van Oosterhout, Anne van der Linden en Martien Verberne wint. Ook zij hebben de wens VEEL PLEZIER als uitkomst van de puzzelopdracht. Op dat moment werkten we met strafpunten en werd het team met de minste strafpunten uitgeroepen tot winnaar. En voor het eerst staan de antwoorden zwart op wit. De voorloper van het latere juryrapport.

Op de 2e plaats eindigt het team van Jos Eevers, Dora Goossens, Wilma Visser en Frans Slagmolen.

Op de 3e plaats eindigt het team van Toine Wassenberg, Kitty Frijters, Pieta Verbakel en Francien van Oosterhout-Munsters.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Op welk punt denkt u dat de aankomstplaats is?

             (Het eindpunt of De Kanthoeve; beiden goed)

  • Bij dit huis hangt een ketel buiten. Hoeveel schakels heeft deze ketel?

             (0 schakels; de ketting waaraan de ketel opgehangen echter wel)

  • Welk woord rijdt u eigenlijk middendoor?

             (Het woord Bunthorst)

Hieronder volgt een aantal geluidsfragmenten van de cassette.

fragment 1 ‘intro’

1976 OT fragment 1 intro

fragment 2 ‘overzicht’

1976 OT fragment 2 overzicht

fragment 3 ‘puzzel’

1976 OT fragment 3 puzzel

fragment 4 ‘verzamelopdracht’

1976 OT fragment 4 verzamelopdrachten