oriëntatietocht nummer 04, van het jaar 1975

Oriëntatietocht nr. 4

Schooljaar 1974-1975

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt: ‘De Hoyse Hoeve’ in Someren

Eindpunt:  ‘De Klothoeve’ in Asten.

Het drietal Matern, Piet en Pieter wordt een viertal. Will Dietrich, de tekenleraar uit Valkenswaard, komt erbij. Voor het eerst zorgt de organisatie voor een technisch hoogstandje: een foto-opdracht. Tijdens deze tocht in het Monumentenjaar 1975 wordt het visueel geheugen getest. Ook werken we met maar liefst drie deeltjes. De omslagtekeningen van Will van deel 2 en deel 3 getuigen, voor stencilbegrippen, van hoge klasse.

Via Zeilberg voert de tocht met een lengte van ongeveer 45 km naar de St.Jozefparochie. De Dumpweg was toen nog maar pas veranderd in Vloeiendsedreef, een grensweg van het huidige onderwijsvierkant.

Op het einde van deel 1 wordt een zogenaamde klassementsproef afgenomen. Een “P.P.W.M.keuring’. Via het publicatiebord worden de collega’s in april daar al op geattendeerd. Middels uitdagende formuleringen worden collega’s getriggerd. Dat zullen we de komende jaren merken.

De oudere collega’s herinneren zich die keuring op het Heieind in de St.Jozefparochie nog wel. Op de zandweg –  lange tijd een sluipweg – die aan de voorkant loopt van het subkampje moest elk team een traject op een driewieler afleggen, met daaraan gekoppeld een live-verslag. Charles van de Wegen – met zijn harem –  rijdt het toestel compleet in de vernieling! Maar gelukkig…het super-8 filmen had ik inmiddels tot hobby verheven en dus was ook dit gedenkwaardige moment vastgelegd. En dat allemaal in de nabijheid van de Dolstraat, een stukje verder. Daaraan heeft Charles de bijnaam ‘zandhaas’ over gehouden. Wat ik ook nooit vergeten zal is dat Piet van de Rijt hier uit zijn broek knapte en toen met mijn auto thuis is gaan wisselen.

Door deze handelwijze zat de organisatie wel meteen met een dilemma. Hoe we het verder opgelost hebben weet ik niet maar de vaardigheid  ‘denken in oplossingen’ was bij ons toen al heel ver doorontwikkeld.

De deelnemers passeren opnieuw het hek met de groene gaten van het jaar ervoor. En via Diesdonk steken we de Zuid-Willemsvaart over en voert de tocht naar Lierop om vervolgens in Someren bij Hoyse Hoeve de koffie met gebak te gebruiken. Daar wordt deel 3 uitgereikt voorzien van een fotoblad. Als de foto’s in de goede volgorde werden gezet was de oplossing van deze fotopuzzel ‘BRABANTSE CONTREI’. We eindigen in De Klothoeve te Asten.  ‘Daar hebben Foppie Gijsen, Piet Kiek, Will Krabbel en Pieter Tik CP-3 ingericht. Dit is uw voorlopig einddoel want het echte einddoel om lekker uit te rusten is uw vakantieadres’. Op dit punt keren we in onze onderwijsloopbaan nog vaker terug. Met name voor kerstvieringen.

Het team van Wim Gijsbers wint deze tocht.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Noteer op uw antwoordenblad: ‘’uw voornamen’’

             (Deze twee woorden moeten letterlijk zo opgeschreven worden)

  • Hoe heette deze weg eerst?

             (De Vloeiendsedreef heette vroeger de Dumpweg)

  • Breng 6 verschillende noten mee
  • Breng een opgeblazen ballon mee die een omvang heeft van 50 cm (speling 1 cm).