oriëntatietocht nummer 03, van het jaar 1974

Oriëntatietocht nr. 3

Schooljaar 1973-1974

Vertrek: Sancta Maria

Eindpunt:  Grootels Hof in Bakel.

Het is 28 juni 1974. Charles van de Wegen verlaat de organisatie. Ik, Pieter Willems, heb me als ver­vanger aangemeld. Er komt meer lijn in de schriftelijke opzet. Ikzelf typ alle tekst op stencil. Dat was een heel gedoe. Voor lijntjes, tekeningen enz. waren er speciale pennen en sjablonen.

Het lijstje van algemene voorwaarden groeit. Meer structuur. En we hebben al een soort antwoordenblad. De puzzel doet zijn intrede en wordt aan de tocht toegevoegd. Naast routeopdrachten zijn er ook nog verzamel- en extra opdrachten te maken. Bij de categorie ‘extra’ gaat het hoofdzakelijk om kennis die je van collega’s hebt. Dat is ook altijd leuk.

De tocht voert opnieuw door de Peelregio.  Via het gehucht Bruggen en de destijds nog bekende anti-slipschool gelegen aan de Raktseweg passeren we de villa van Rien en Gerda van Mierlo, de latere secretaresse van het schoolbestuur. Via Vlierden en Liessel komen we in Helenaveen.  Vervolgens gaat de tocht langs het Deurnes kanaal (pas op voor builen!) naar Griendtsveen . Van daaruit via de lange Paardenkopweg rijden we bijna parallel aan de provinciegrens en komen zodoende bij de huidige N270 ofwel de Langstraat. Dan voert de tocht binnendoor richting Milheeze. Iedereen is in de waan dat het plaatselijke café De Linde het eindpunt van deze tocht zal zijn. De deelnemers krijgen echter een aanvullende instructie om via Bakel en de  Aarle-Rixtelseweg het horecapunt Grootels Hof, gelegen midden in de bossen, te bezoeken. En op het eindpunt worden we bedolven onder echte klinkers die de teams hebben meegebracht. ‘Breng twee klinkers mee’ wordt zodoende wel heel letterlijk opgevat.

Peter Veltman, docent Engels, is één van de docenten die vertrekt en zal worden opgevolgd door Hans van Rutte.

Ook van dit jaar beschik ik niet over de scoregegevens.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Hoeveel groene gaten zitten in dat hek?

(En jawel, bij veel deelnemers bestaan er wel degelijk groene gaten. Strikvragen en instinkers om daarmee je collega’s op het verkeerde been te zetten).

  • Welk typisch geluid is achter de molen te horen?
  • Breng van dit water een bekertje mee en wel zo dat de organisatie kan zien dat het vanaf  deze plaats afkomstig is.
  • Welke 2 docenten zijn op dezelfde dag jarig? Welke dag is dit?
  • Breng een Paasei mee.
  • Breng een vier-regelig lied mee dat betrekking heeft op de tocht.
  • Wat is de opgetelde leeftijd van de docenten die ons na meerdere dienstjaren achter elkaar gaan verlaten?