oriëntatietocht nummer 10, van het jaar 1981

Oriëntatietocht nr. 10

Schooljaar 1980-1981

Vertrek: Sancta Maria

Rustpunt: ‘De Pandoer’ in Heusden

Eindpunt:  ‘Pustza Czarda’ in Meijel

Het is de 10e tocht en dus hebben we een jubileum te vieren. De oriëntatietocht is inmiddels uitgegroeid naar een echte traditie op Sancta Maria. Alle deelnemers krijgen daarom op het eindpunt een fotocollage met daarop alle tien eindpunten. Voor de verzamelaars: ik heb nog enkele exemplaren in voorraad. Het is echt een collector’s item gezien de spelfout die Piet met zijn wrijfletters maakte. Het formaat van de boekjes zal vanaf nu rechthoekig blijven.

Het begint gelijk heftig op, toen nog, het prikbord in de docentenkamer. ‘Even herinneren’. Toch pijnlijk voor sommige teams. Een zekere arrogantie doet van zich spreken. En meteen is het reactie op reactie. De laatste reactie (Het zelfbewustzijn…van Dick Doezé) is getikt op een speciale typemachine die we toen op school handen. Een leerlinge, Angelique heet ze, was zo slechtziend dat alle toetsen, schoolexamens met deze machine gemaakt moesten worden. Zelf werkte ze ook op die machine.

In deze tocht zat een fraaie instinker. Elk team krijgt bij de start een enveloppe met een papiertje erin. Schrijf op dat papiertje een rijmpje van maximaal 4 regels waar de woorden berkenboom, juli en mokkapunt in voorkomen. Als dat gebeurd is doet u dat papier weer terug in de enveloppe; plak deze dicht en adresseer deze dan aan: Mieke Willems, Jeroen Boschstraat 29, 5753 BB Deurne. Daar komen we dadelijk toch voorbij, let maar eens op’.

En jawel hoor. Goede vangst in de Jeroen Boschstraat. Mieke, inmiddels thuis met het oudste kind Hendrik, zit samen met de organisatie binnen. De zonneluifel is omlaag. De teams kunnen ons niet zien. Omgekeerd wij hun wel. Bijna alle ploegen posten de brief in onze brievenbus. Terwijl er dat helemaal niet stond. Sinds deze tocht weet ook iedereen wat een palindroom is.

Een van de foto’s toont het merendeel van de destijds gereden route: halverwege pauzeren we in Heusden en we eten Hongaars – inclusief muziek met een strijkje – bij Pustza Czarda in Meijel. Dat was echt sfeervol. De puzzel bestaat uit 10 afzonderlijke zinnen en in elke zin zit de naam van een dier verborgen door opeenvolgende letters te gebruiken. Zoals ‘Bij nacht en ontij gereed staan is ons devies’, levert dan ‘tijger’ op. De beginletters moeten weer gehutseld worden om zodoende het woord PIRATENRIT te verkrijgen.

De jubileumtocht van dit 1e decennium wordt gewonnen door het team De verwaande knook van Wilfrid van Dam, Ivo Verhagen, Hans van Rutte en Dick Doezé met 273 van de 337 punten. Daar hebben de andere teams niet van terug. Gaat het sterrenteam hier al naast de schoenen lopen? Op de 2e plaats eindigt De toffe Tengel met Diny Michels, Jeanne Joosten, Corrie van Driel en René Cober met 262 punten. De derde plaats is voor Okki Tuinboon, met  Frans Hendriks, Mariet Mattheij, Jacques Pricken en Gerard Molmans.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Lever een tong in.
  • Als de oriëntatietocht gemiddeld uit 4 delen bestaat, hoeveel delen heeft u dan in totaal in deze 10 tochten afgelegd?

                (Op het moment dat de vraag gesteld wordt is dat 38 en als het boekje met het antwoord       wordt ingeleverd 39. Maar dus geen 40! En weer stinken er enkele teams in).

  • Hoe heten deze woningen links en rechts van u in het wit?

                (Maycrete-noodwoningen, samenvoeging van Amerikaanse architect Bernard Maybeck en    het Engelse woord ‘concrete’ dat beton betekent, zie ook www.deurnewiki.nl)

  • Wie laat hier bij de kruising aanzienlijk zijn sporen achter? (de varen)