oriëntatietocht nummer 01, van het jaar 1972

  Oriëntatietocht nr. 1

Schooljaar 1971-1972

Vertrek: Sancta Maria

Eindpunt:  Maashotel Arcen in Limburg

De eerste tocht vindt plaats op 30 juni 1972. Charles van de Wegen en Matern Gijsen hebben het allerbelabberdste weer uitgezocht om met zo’n oriëntatietocht te debuteren. Stortregens. Bij mijn weten hebben we nooit slechter weer gehad. Er zijn nauwelijks tastbare herinneringen aan die tocht. Enkel de geschreven versie. Het typische handschrift van Charles. Ik sluit mijn eerste schooljaar af; Mieke heeft er dan al enkele meer opzitten. Ik weet het nog goed. Het begon direct in de namiddag en in de ochtend had de school de bekende grondige schoonmaakbeurt gehad. Ik had lokaal 21, in de Trip beneden, onder mijn handen gekregen. Ik werd voorafgaand aan de tocht nog aangesproken door de directie. Er stonden een paar boeken in het lokaal nog niet recht genoeg. Ik kan me nog herinneren dat ik die correctie heel vervelend en vooral ongepast vond.

Maar inmiddels had ik een plek gevonden in het lelijke eendje van ene Paula Mathijsse, een NXX-er. Samen met Ricky en nog een vierde persoon waarvan ik de naam niet meer weet, volgen wij de met 53 punten beschreven routeaanwijzingen.

Vanuit Deurne ging het richting Zeilberg, binnendoor naar Ysselsteyn. Vervolgens passeren we de Duits militaire begraafplaats en gaan we via de Paardenkopweg en de Middenpeelweg naar het dorpje America.

De allereerste verzamelopdracht: ‘U moet een bewijs meebrengen dat u in dit dorp geweest bent’.

Saillant detail is dat een groep de plaatselijke kerk binnenging en daar een strookje van de kerkberichten losknipte waarop weer een andere groep besloot om dan toch maar de rest van deze berichtgeving bij de organisatie in te leveren. De toon was eeuwig gezet. Toen al. In 1979 wordt de organisatie daaraan nog herinnerd. Zie de tekst van het ‘domkoppel’ destijds.

Vervolgens naar het plaatsje Meterik, richting Tienray en Swolgen en vervolgens in de richting van het rozendorp Lottum. Via een veerpont in Broekhuizen moet elk team de Maas oversteken. Na de overtocht moeten we tweemaal linksaf en vervolgens de grote weg volgen.

De organisatie begaat een gruwelijke blunder: eenmaal de Maas overgestoken gaat meer dan de helft van de teams i.p.v. naar Arcen, eindpunt is het Maashotel dat achter een ruïne moet liggen, richting Mook en Grave. De oorzaak zit hem in een onduidelijk geformuleerde aanwijzing. Het had niet ‘linksaf’ maar ‘rechtsaf’ gemoeten. Het telefoonpunt wordt rood gebeld ! Ook wij in ons lelijke eendje hebben (linksaf) de Rijksweg 271 gevolgd. In de stromende regen. ‘Dit kan niet goed zijn’. De organisatie krijgt veel kritiek, onder andere ook van de kant van Piet van de Rijt. Maar dan zitten we inmiddels aan de koffietafel in het Maashotel. Op de plek van het Maashotel is het appartementencomplex ‘La Tour Meuse’ verschenen. De ruïne ligt er echter nog steeds.

Wie er uiteindelijk tot winnaar is uitgeroepen is in ieder geval bij mij niet meer bekend. Maar in ieder geval, de eerste tocht is een feit.

Bijzondere vragen en opdrachten:

  • Hoe heet dit dorp en hoe komt het aan zijn naam?

             (Ysselsteyn, genoemd naar de gelijknamige minister van Landbouw)

  • In welk dorp komt u nu en welke schrijver is hier geboren?

             (Horst-America, de geboorteplaats van Albert Poels)

  • Hoeveel sterren zijn er in dit kapelletje? ( 50 sterren in Mariakapel ‘Sterre der Zee’)
  • Waar is de plaats die u nadert om bekend? (Lottum, vanwege de rozen)